Рішення щодо транзиту вплине на інші суперечки України і РФ у СОТ - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення щодо транзиту вплине на інші суперечки України і РФ у СОТ - юрист

Казна та Політика
430
Рішення щодо суперечки між Україною і РФ з приводу введених Росією обмежень транзитних перевезень (DS512), опубліковане Органом з розв’язання суперечок (DSB) Світової організації торгівлі (СОТ) в п’ятницю, може позначитися на результаті інших суперечок між Україною і РФ в рамках СОТ, вважає партнер юрфірми “Ільяшев і Партнери” Альона Омельченко.
У коментарі, переданому агентству “Інтерфакс-Україна”, вона нагадала, що в СОТ на стадії консультацій перебувають ще дві пов’язані справи: ініційована Україною DS532 (про заборону імпорту і транзиту соків, обмеження торгівлі пивом, кондитерськими виробами, шпалерами) і ініційована Росією DS525 (про введені указом президента і постановою Кабміну санкції і заборону ввезення в Україну російських товарів).
А.Омельченко пояснила, що в справі DS512 група експертів (панель арбітрів) DSB встановила, що ситуація, що склалася між Україною та РФ, носить характер “надзвичайної обставини в міжнародних відносинах”, позаяк світова громадськість визнала наявність елементів збройного конфлікту в резолюції Генасамблеї ООН. Ця характеристика дозволяє Росії посилатися на істотні інтереси безпеки при введенні обмежень.
На тих же підставах можуть бути відхилені як вимоги України в справі DS532, що є логічним продовженням розглянутої справи по транзиту, так і вимоги Росії в справі DS525, вважає юрист “Ільяшев і Партнери”.
“Висока вірогідність того, що згадані суперечки залишаться на стадії консультацій без створення спеціальної групи експертів для їх подальшого розгляду, і сторони будуть продовжувати безперешкодне застосування обмежувальних заходів у взаємній торгівлі”, – підсумувала А.Омельченко.
Водночас вона зазначила, що Україна може подати апеляцію на рішення щодо транзитної суперечки з РФ до Постійного апеляційного органу СОТ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас