Українські правоохоронці допомогли ліквідувати хакерську платформу xDedic — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські правоохоронці допомогли ліквідувати хакерську платформу xDedic

Особисті фінанси
420
Співробітники Генеральної прокуратури України та Національної поліції взяли участь у виявленні і ліквідації групи зловмисників, які організували хакерську платформу з продажу конфіденційної інформації xDedic.
Як повідомив на брифінгу в понеділок заступник генпрокурора Євген Єнін, за результатами розслідування, яке тривало майже рік, міжнародний департамент Генпрокуратури і Нацполіція України, діючи в складі міжнародної слідчої групи разом з Федеральною поліцією королівства Бельгії, Німеччини, ФБР США, Європолом та Євроюстом встановили групу осіб, в тому числі громадян України, які незаконним шляхом отримували доступ до десятків тисяч персональних комп’ютерів і комп’ютерних мереж державних інституцій, бізнес-структур та окремих осіб. Ці дані в подальшому за допомогою платформи xDedic реалізовувалися клієнтам для подальшого використання в низці правопорушень.
У даній справі Нацполіція провела 14 одночасних обшуків із залученням спецпідрозділу “КОРД”. Під час обшуків було вилучено комп’ютерне обладнання, сервери і мобільні пристрої зловмисників. Слідство триває.
Зі свого боку США заблокувало доменні імена, необхідні для функціонування xDedic, і зупинило роботу їхніх баз даних.
“Співробітники Нацполіції України встановили всіх учасників групи зловмисників з України, місця їх перебування і розміщення техніки. Так, до складу групи входили четверо українців молодого віку – всі до 35 років”, – заявив глава Нацполіції Сергій Князєв.
Він зазначив, що українські хакери займалися масовим втручанням в роботу віддалених серверів, які належали як державам, так і приватним компаніям. Шляхом підбору паролів і логінів віддаленого доступу, зловмисники отримували повний контроль над комп’ютерами.
“Зловмисники встигли продати близько 70 тис. логінів і паролів віддаленого доступу з понад 170 країн світу. Найбільше постраждали Бельгія і США. У магазині користувачі могли самі купувати і продавати зламані доступи до серверів, вартість кожного сервера становила від кількох доларів до $10 тис залежно від обсягу інформації і кому вона потрібна”, – підкреслив С.Князєв.
Тільки на території США орієнтовний збиток, заподіяний хакерським угрупованням, перевищив $70 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас