Колишній перший заступник міністра інфраструктури розповів, звідки в Укрзалізниці мільярдні збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишній перший заступник міністра інфраструктури розповів, звідки в Укрзалізниці мільярдні збитки

Фондовий ринок
1403
Укрзалізниця недостатньо заробляє, щоб самій себе утримувати.
Про це розповів колишній перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер під час презентації дослідження діяльності Укрзалізниці Українського інституту майбутнього.
При загальному прибутку у 3 млрд доларів на рік (близько 84 млрд грн) вона стільки ж втрачає.
“Усі пам’ятають задачку з ванною. Кран відкручують, набирають ванну, і паралельно вода витікає. Якщо уявити УЗ як ванну, то частину доходів ми одразу втрачаємо – за рахунок нинішньої тарифної системи. Це мінус 800 млн доларів на рік (22,4 млрд грн). Втрати від проїзду безбілетників по передмістю – 150 млн доларів (4,2 млрд грн). Також неефективне управління власністю. Усередині самої УЗ є чимало дірок, через які витікає бюджет. Це, зокрема, і неефективні закупки – приблизно 200 млн доларів на рік (5,6 млрд грн). Зверху на крані “сидять” і керівництво, і Наглядова рада, які мали би піклуватися про те, щоб ванна УЗ не була дірява. Треба просто перестати красти – і тут я кажу зараз не тільки і не стільки про Укрзалізницю”, – каже Володимир Шульмейстер
За його словами, пасажирські перевезення становлять 10% прибутку Укрзалізниці. Збиток у 2018 році від пасажирських перевезень – майже 10 млрд грн. До 2030 року, якщо тенденція не зміниться, УЗ втратить до 100 млрд грн лише за цим напрямком.
“Підвищення тарифів – це політичне питання. Зараз, перед виборами, підвищувати ціни на проїзд мало хто хоче. В Укрзалізниці катастрофічна ситуація з державною компенсацією проїзду пільговиків. У 2018 році державний борг перед УЗ – близько 500 млн грн. І так триватиме, поки не буде монетизації пільг. Якщо говорити про державу, то у питанні пільг вона Укрзалізницю тільки “підтоплює” і дивиться, як вона там – борсається чи вже ні”, – додав Шульмейстер.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас