Посилки по-новому: скільки уряд хоче зібрати грошей із закордонних відправлень українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посилки по-новому: скільки уряд хоче зібрати грошей із закордонних відправлень українців

Казна та Політика
3018
За підрахунками Кабміну, зниження безподаткового порогу для посилок українців з-за кордону з €150 до €100, яке набирає чинності з 1 липня 2019 року, принесе казні додатково від 350 млн грн до 500 млн грн.
Таку оцінку висловив заступник міністра фінансів Сергій Верланов.
При цьому чиновник запевнив, що нова податкова норма торкнеться лише невеликої частини українців.
«За різними підрахунками, які ми провели разом з поштовими операторами, після цього до розряду «оподатковуваних» перейде незначний відсоток посилок – не більше 5%. А вже з 1 січня 2021 запрацює електронна система обліку і реєстрації цих посилок», – пояснив заступник міністра.
Він упевнений, що таке зниження порогової суми не є критичним. І згадав, що в ЄС аналогічний ліміт встановлений на рівні €22. До слова, аналогічну планку українські чиновники пропонували встановити ще в 2016 році.
У Кабміні запевняють, що таким чином борються не стільки з простими українцями, скільки з сірими імпортерами. Саме їм стане складніше використовувати схему «поштового імпорту» для ухилення від оподаткування.
«Тут питання в ухиленні від сплати мита продавцями побутової електроніки, яка коштує саме від 100 до 150 євро. Перш за все, це сегмент мобільних телефонів. Наприклад, під час нещодавньої Black Friday була реклама одного з інтернет-магазинів про те, що один і той же мобільний телефон коштує 4990 гривень або 4500 гривень і внизу червоненька примітка: оскільки товар перебуває в Польщі, передаватися буде поштовою компанією протягом 7 днів. Різниця – 500 гривень. І саме проти таких «розумників» повинна працювати ця норма», – резюмував Верланов.
Після того, як нова норма стане чинною, українці будуть платити з кожної посилки, вартість якої перевищує €100, мито розміром 10% і 22% ПДВ. Правда, не з усієї суми, а тільки з тієї частини, яка буде перевищувати встановлений поріг. Наприклад, сума податків і зборів з посилки ціною €200 складе €32. При цьому уникнути сплати буде дуже складно – відповідальними за правильне нарахування мита і ПДВ будуть поштові оператори.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас