День фінансів, 13 грудня: про облікову ставку, графік банків на свята, "успіхи" ЗАЗу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 13 грудня: про облікову ставку, графік банків на свята, "успіхи" ЗАЗу

682
Четвер, 13 грудня. Спікер дня – Національний банк України.
Рішення щодо облікової ставки. НБУ залишив облікову ставку на рівні. За підсумками попереднього засідання монетарного комітету, 25 жовтня, НБУ зберіг облікову ставку на рівні 18% річних. До цього підвищення вартості грошей відбувалося шість разів.
Транш “під ялинку”. У НБУ очікують, що черговий транш надійде після ухвалення рішення до Різдва, тобто до 25 грудня. Сума першого траншу за програмою stand-by, за попередніми оцінками, становитиме $1,4-1,9 млрд. Остаточна сума буде відома після засідання ради директоров.
Якщо банкнота “втомилася”. Українці зможуть здавати зношені гривневі банкноти не тільки в НБУ, а й у відділення уповноважених банків: “Ощадбанк”, “ПриватБанк” і “Райффайзен Банк Аваль”. До значно ушкоджених банкнот відноситимуть ті, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожеж, повеней, забруднення хімікатами. Цей процес почне діяти з 2019 року.
Графік роботи банків на свята. Нацбанк визначив порядок роботи банківської системи в період завершення звітного року. У період з 29 грудня 2018 року до 3 січня 2019 року включно буде діяти офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, розрахований Нацбанком 28 грудня 2018 року. Докладний графік роботи банківської системи дивіться тут.
Навіщо нам своп з Китаєм? Відповідає пан Смолій. З його слів, валютний своп на 15 мільярдів юанів з Китаєм забезпечить розрахунки за торговими операціями, яких сьогодні між Китаєм і Україною стає більше. Голова НБУ зазначає, що відсутність збитків, які були б можливі при врахуванні курсу при використанні третьої валюти, вигідна як для імпортерів, так і для експортерів.
Новини без НБУ:
Пеня за борги з комуналки. Борги за комунальні послуги накопичує практично кожна десята квартира, тому парламентарі передбачили покарання, щоб дисциплінувати українців. Згідно з новим законом Про житлово-комунальні послуги, за борги з комуналки штрафуватимуть. За кожен день прострочення після 20 числа місяця штраф становитиме 0,01%. Нововведення набуде чинності в 2019 році.
Автопрому все гірше. За попередніми підрахунками «Укравтопрому», в листопаді випуск автотранспорту в Україні скоротився на 49% порівняно з минулим роком. Практично всю листопадову статистику з легкових автомобілів сформував завод “Єврокар” – 439 машин. У свою чергу ЗАЗ випустив всього один легковий автомобіль. Нагадаємо, минулого року – 160 машин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас