Рада НБУ рекомендує Кабміну знизити ризики розбалансування фінансового та валютного ринку в кінці 2018 - на початку 2019 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ рекомендує Кабміну знизити ризики розбалансування фінансового та валютного ринку в кінці 2018 - на початку 2019 р.

Казна та Політика
348
Рада Національного банку України (НБУ) рекомендує Кабінету міністрів невідкладно активізувати роботу щодо поліпшення якості прогнозування динаміки коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) для недопущення розбалансування грошово-кредитного ринку в кінці 2018 і на початку 2019 року, а також для запобігання посиленню девальваційного тиску на гривню.
Як повідомляється на сайті центробанку, весь перелік рекомендацій Рада НБУ затвердила за підсумками засідання 30 жовтня 2018 року.
Рада НБУ також рекомендує уряду при плануванні дефіциту державного бюджету виходити з необхідності приведення в середньостроковій перспективі співвідношення обсягу державного і гарантованого державою боргу до ВВП до рівня, зазначеного в ст. 18 Бюджетного кодексу України (не більше 60% ВВП – ред.), і в подальшому підтримувати траєкторію його зниження.
Крім того, з метою зменшення вразливості державних фінансів до валютних ризиків і збільшення їх стійкості в середньостроковій перспективі Рада НБУ вважає важливим проводити політику поступового заміщення держборгу в інвалюті запозиченнями в гривні (у міру погашення боргових зобов’язань, номінованих в іноземній валюті).
Рада НБУ також звернула увагу на необхідність розвитку внутрішнього ринку державних боргових зобов’язань (ОВДП) і рекомендує вжити заходів для поступового подовження термінів обігу нових ОВДП в міру зниження інфляції до цільового середньострокового діапазону, спростити доступ інвесторів, в тому числі фізичних осіб, до ринку ОВДП, а також розробити програму щодо здійснення випусків цільових ОВДП, кошти від емісії яких будуть спрямовані на підтримку проектів розвитку і модернізації економіки України, сприяння експорту та імпортозаміщенню.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас