У НАБУ запідозрили махінації з "зеленим тарифом" на сонячних електростанціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НАБУ запідозрили махінації з "зеленим тарифом" на сонячних електростанціях

Фондовий ринок
845
Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) за заявою НАБУ ухвалила 6 листопада рішення про проведення позапланової перевірки компанії Токмак Солар Енерджі в Запорізькій області, яку детективи підозрюють у маніпуляціях з “зеленим тарифом”.
Про це пише видання Наші гроші з посиланням на Запорізький центр розслідувань.
Згідно з проектом постанови, НАБУ виявило фальсифікацію з введенням в експлуатацію третьої черги сонячної станції потужністю 6 МВт/год.
Так, на думку слідства, Токмак Солар Енерджі отримало зелений тариф за третьою чергою вже 25 грудня 2012 року, подавши підроблені документи про введення ще не побудованих площ в експлуатацію.
Детективи НАБУ посилаються на те, що при будівництві СЕС використовувалися сонячні панелі Sharp NAE-125G5 і Sharp NDR 245A5, які надала Компанія Прима-Транс.
Але детективи проаналізували митні бази імпортного обладнання за кількома кодуваннями і встановили, що з 2010 по 2014 рік не тільки сама компанія не купувала це обладнання, але взагалі в Україні ніхто не ввозив сонячні панелі цих моделей в таких обсягах. Також в НАБУ відзначили, що в дешифруванні місцевості станом на кінець 2012 року третьої черги СЕС теж немає.
Слідчі дійшли висновку, що отримання фіксованого зеленого тарифу раніше фактичного запуску станції завдало шкоди, адже на початку 2013 року його істотно знизили, а третя черга СЕС всі ці роки і до цього дня продає електроенергію за ставками 2012 року. Розрив між ставками зеленого тарифу 2012 і 2013 роках, помножений на обсяг поставленої енергії за ці 5 років, і становить суму заподіяного збитку.
НАБУ звернулося до НКРЕКП, бо лише регулятор, відповідно до закону, може чітко визначити збиток від дій Токмак Солар Енерджі і видати висновок із зафіксованою сумою збитку, яка буде доказом в подальших слідчих діях і на суді.
У свою чергу, на засіданні комісії виступив представник Токмак Солар Енерджі Олександр Репкін, який відкинув претензії НАБУ. За його словами, за весь період з 2010 року, коли почав працювати “зелений” тариф, обладнання ввозилося в Україну під різними кодами, а не тільки під тими, які перевірило НАБУ.
Також Репкін зазначив, що дешифрування території, на яке посилається НАБУ – це роздруківка з Google Maps, і актуальність їх сумнівна, з урахуванням того, що зараз на гугл-картах ще немає нещодавно встановлених панелей.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас