В Україні може з'явитись новий вид цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може з'явитись новий вид цінних паперів

Фондовий ринок
914
Комітет ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу законопроект щодо фінансових інструментів банків.
Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради.
“Члени комітету під час голосування одноголосно підтримали законопроект. Ухвалення законопроекту, на їхню думку, сприятиме розвитку ринку капіталу через мобілізацію фінансових ресурсів та їх ефективне використання, запровадження нового виду фінансових інструментів банків у бездокументарній формі, що є зручним та технологічним у його випуску та обігу”, – йдеться в повідомленні.
Законопроектом №9034 пропонується запровадити банківські сертифікати – новий вид емісійних цінних паперів, які будуть випускатись банками.
Зручність використання банківських сертифікатів полягає в тому, що такий сертифікат поєднує в собі властивості банківського вкладу і цінного паперу. Передбачається, що банківські сертифікати можуть бути як відсотковими, так і дисконтними.
Відповідні зміни передбачається внести до Господарського кодексу та низки законів про цінні папери, фондовий ринок, про депозитарну систему, про інститути спільного інвестування тощо.
Порівняно з облігацією реєстрація випуску відбувається протягом одного дня та не потребуватиме значної кількості документації порівняно з тим, що облігація реєструється протягом 25 робочих днів. І банківський сертифікат – це перш за все результат двосторонніх домовленостей між банком та його клієнтом.
Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко, доповідаючи законопроект на засіданні комітету, зазначив, що “це такий по суті гібрид певний цінного паперу, облігації і депозиту”.
“Якщо говорити про якісь характеристики, то порівняно з цими інструментами – облігаціями або депозитами – банківський сертифікат має наступні переваги. У порівнянні з депозитом – вищу ліквідність, простоту оформлення, бездокументарну форму, можливість відчужити сертифікат до закінчення строку на вторинному ринку”, – зазначив Довбенко.
Законопроект був внесений у Верховну Раду на початку вересня поточного року. Авторами законодавчої ініціативи виступила група народних депутатів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас