У міністерстві розповіли, коли відмінять мораторій на землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У міністерстві розповіли, коли відмінять мораторій на землю

Казна та Політика
1944
2019-го в Україні не будуть знімати мораторій на продаж землі. Відповідне рішення прийматимуть лише 2020-го, коли почне працювати новообраний парламент.
“Думаю, наступного року в Україні навряд чи знімуть мораторій. Земельна реформа розпочата і цей файл завантажений на 90%. Нам залишилося тільки визначити правила гри на ринку землі: хто кому продає, хто скільки може цієї землі сконцентрувати у власності та, головне, для чого її використовуватиме. Такі моделі напрацьовані. Вікно можливостей для прийняття подібного рішення відкриється в перший рік роботи новообраного парламенту”, – сказав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.
Він вважає, що мораторій на продаж землі сповільнює розвиток фермерства в Україні.
“Галузі, які вимагають більш-менш довгих інвестицій, – це садівництво і тваринництво. Вони відстають від інших, бо в агробізнесі при дії мораторію, маючи землю в оренді, розвиваються ті моделі, які мають швидку окупність. Наприклад, у рослинництві, якщо з договором оренди, щось трапляється, то ризики мінімізуються. А ось у тваринництві, де строк отримання першої виручки 3 роки, виникають великі ризики в моделі оренди землі. Тому у нас фермери виробляють всього лише 5% від ВВП із сільського господарства. У них немає можливості купити землю чи отримати кредит” – пояснює експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас