У Рахунковій палаті дали оцінку першій редакції бюджету-2019 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Рахунковій палаті дали оцінку першій редакції бюджету-2019

Казна та Політика
473
Рахункова палата провела аналіз дохідної та видаткової частин державного бюджету України на 2019 рік, а також ризиків дефіциту і можливостей з його наповнення.
Про це повідомила прес-служба Рахункової палати України.
“Рахункова палата проаналізувала розрахунки Мінфіну найбільших бюджетоутворюючих доходів і виявила високі ризики ненадходження в запропонованих обсягах окремих доходів”, – повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.
Зокрема, Кабінет Міністрів має посилити контроль за надходженням акцизного податку. З цією метою цього року було проведено аудит ефективності системи електронного адміністрування реалізації пального. Також в умовах зростання цін на газ буде складно утримати інфляцію на прогнозованому рівні 7,4%.
Крім того, більшу частину в операціях бюджету-2019 відведено кредитним відносинам, позаяк наступний рік буде роком значних боргових виплат і нових запозичень.
“Тільки на обслуговування державного боргу передбачено 145 млрд грн! Крім того, планується направити на погашення державного боргу 272 млрд грн. Ці витрати вдвічі більші від передбачених сукупних витрат зведеного бюджету на економічну діяльність і житлово-комунальне господарство. Ці кошти могли б стати інвестиційним підґрунтям для розвитку економіки і поліпшення добробуту громадян”, – сказав Валерій Пацкан.
Наступного року уряд планує запозичити 346 млрд грн – чверть фінансових ресурсів державного бюджету.
“Однак, це не дуже надійне і дешеве джерело надходжень, буде залежати від ситуації на зовнішніх ринках капіталу, продовження співпраці з МВФ, попиту на облігації внутрішньої державної позики”, – зазначив Валерій Пацкан.
За словами Валерія Пацкана, з початку проведення реформи в 2019 році вперше планується зменшення на 5,3 млрд грн обсягу трансфертів з державного бюджету. Також, зазначив він, прогнозується зростання обсягу власних доходів місцевих бюджетів на 46,8 млрд гривень.
Рахункова палата також виявила резерви для збільшення доходів держбюджету на 2019 рік. І їх краще направити насамперед на зменшення дефіциту бюджету. У 35 пропозиціях народних депутатів України до проекту бюджету в частині збільшення витрат їх джерелом вказані пропоновані Рахунковою палатою резерви збільшення доходів.
“І їх краще направити перш за все не на збільшення витрат, а на зменшення дефіциту бюджету”, – підсумував голова Рахункової палати.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас