В НБУ назвали чинники, які стримують розвиток підприємств в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали чинники, які стримують розвиток підприємств в Україні

Енергетика
1342
Занадто високі ціни на енергоносії в Україні є основним чинником, що стримують розвиток підприємств.
Про це йдеться в черговому опитуванні керівників підприємств, яке було здійснене Національним банком у третьому кварталі 2018 року.
“Найвагомішими чинниками, що обмежують спроможність підприємств збільшувати виробництво, респонденти визначили занадто високі ціни на енергоносії, а також сировину та матеріали – понад 40% опитуваних в обох випадках” – зазначають у Нацбанку.
Опитування також показало, що основні фактори впливу на спроможність підприємств нарощувати обсяги виробництва залишаються незмінними: занадто високі ціни на енергоносії; занадто високі ціни на сировину та матеріали; значні коливання курсу гривні щодо інших валют; брак кваліфікованих працівників; брак обігових коштів; нестабільна політична ситуація; недостатній попит; надмірний податковий тиск; обмеженість виробничих потужностей; надмірний регуляторний тиск; корупція; обмежені можливості отримання кредиту.
Значно підвищилися оцінки негативного впливу від коливання курсу гривні (37,8%, збільшення на 11,9%).
У цьому зв’язку опитані керівники підприємств очікують прискорення зростання закупівельних цін та цін виробників.
“Респонденти посилили свої очікування щодо зростання цін як на покупні товари і послуги, так і на продукцію власного виробництва: баланси відповідей – 91,7% та 67,8% відповідно (у ІІ кварталі 2018 року – 87,2% та 63,3% відповідно). Найвищі очікування щодо зростання цін на покупну продукцію у респондентів енерго- та водопостачання, а також переробної промисловості (баланси відповідей 97,1% і 94,6% відповідно), щодо цін на продукцію власного виробництва – енерго- та водопостачання, а також переробної промисловості (91,8% і 83,9% відповідно)”, – йдеться у матеріалах НБУ.
Основними факторами впливу на рівень відпускних цін респонденти назвали вартість енергоносіїв і курс гривні до іноземних валют.
Також, керівники підприємств очікують прискорення зростання витрат на одиницю продукції.
Крім того, залишаються високими очікування щодо зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника. Про це заявили 65,7% опитаних (у ІІ кварталі 2018 року – 66,0%).
Найвищі очікування: за видами економічної діяльності – у підприємств переробної промисловості; за розміром – у великих підприємств; за напрямом діяльності – у підприємств, що здійснюють лише імпортні операції; за регіонами – у підприємств Житомирської та Запорізької областей. Найнижчі очікування: за видами економічної діяльності – у підприємств будівництва; за розміром – у малих підприємств; за напрямом діяльності – у підприємств, що не займаються зовнішньоекономічною діяльністю; за регіонами – у підприємств Чернівецької та Одеської областей.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас