Голова правління Правекс банку розповів про перспективи вітчизняної економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова правління Правекс банку розповів про перспективи вітчизняної економіки

Казна та Політика
702
Світовий банк погіршив прогнози зростання ВВП України у цьому році до 3,3%, у наступному до 3,5%. З чим не погоджується голова правління Правекс банку Тарас Кириченко.
Про це він розповів в ефірі передачі “Фінансовий тиждень”.
“Я думаю, справи будуть іти значно кращі, якщо ми не будемо робити дурниць і будемо прислухатись до порад. Ми не знижували свої прогнози, а покращували в деяких напрямках. Ми вірили, що інфляція буде приборкана, і що економічне зростання буде іти більш швидкими темпами, ніж передбачалося. Близько 5%.” – каже Тарас Кириченко.
Він відзначає, що дуже багато бізнесу вже переналаштувалося на новий лад.
“Старі бізнеси, які вже віджили, відходять у минуле, а нові бізнесмени будують нові виробництва, поліпшується ситуація з банківським сектором, починає зростати експорт, відкриваються нові ринки збуту. Я думаю, це буде поліпшувати економічне зростання” – додає він.
За результатами стрес-тестування за позитивним сценарієм докапіталізації потребують 8 фінустанов – це 6 млрд, за несприятливим сценарієм – 42 млрд грн. Наскільки ці суми є проблемними для фінустанов, експерт пояснює: “Я не думаю, що 6 млрд є проблемною сумою. Бо перед тим, як докладати капітал, потрібно поліпшити ефективність. Проти банківської системи сильно працює незахищеність прав кредиторів. У банків з’являється потреба в капіталі, тому що якість кредитів погіршується, позичальникі ігнорують, суди не працюють якісно, тому потрібно зібільшувати резерви під ці втрати. Якби судова система перезавантажилась, якби ми захистили ці права інвесторів, які на сьогоднішній день незахищені, то ми б побачили, що великої потреби в докапіталізації немає.”
Тарас Кириченко впевнений, що якщо популізм переможе, якщо Україна почне витрачати не лише ті гроші, яких у нас немає, але і ті гроші, які не можна нафантазувати, то, безумовно, сценарій буде несприятливий. Він сподівається, що у людей і у експертів будуть можливості сказати “ні” популістам.
“Якщо перемовини з МВФ не пройдуть успішно і Україна буде мати величезні зобов’язання, які треба виплатити наступного року і не буде мати достатніх валютних резервів, то ситуація буде вкрай поганою. Ми розуміємо, що сценаріїв фактично два: або ми досягаємо угоди і отримуємо транш, або вирішуємо цього не робити. Тоді у нас буде розбалансована економіка і банківська система”, – каже експерт
Крім докапіталізації, голова правління Правекс банку відмітив ще проблеми банківської системи.
“По-перше незахищеність прав кредиторів. Вона б’є саме по позичальниках. Це значить, що підприємства не можуть отримати доступ до кредитних ресурсів. Тому що банки бояться давати гроші, якщо система не працює, якщо ти не можеш захистити свої права, коли ти видав кредит. Це погіршує для гарних позичальників доступність банківського кредиту. Але НБУ у 2019 році запроваджує кредитний реєстр, який дасть змогу бачити якість обслуговування позичальників в усіх банках”, – продовжив він.
За матеріалами:
Фінансовий тиждень
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас