США доведеться подвоїти інвестиції в ШІ, щоб конкурувати з Китаєм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США доведеться подвоїти інвестиції в ШІ, щоб конкурувати з Китаєм

Технології&Авто
520
Венчурний інвестор Кай-Фу Лі вважає, що дослідникам штучного інтелекту потрібно автоматично видавати грін-карту США. Тільки завдяки створенню державних грантів і залученню фахівців з усього світу країна зможе на рівних конкурувати з Китаєм.
Глава венчурного фонду Sinovation Ventures, а в минулому керівник Google China Кай-Фу Лі попереджає: скоро Китай обжене США в сфері штучного інтелекту. Хоча Америці належить першість у розробці технологій, а в країні базуються найбільші світові ІТ-компанії, шанси залишитися лідером в найближчі роки не такі вже й великі.
Щоб не упустити ініціативу, Білому дому варто вдвічі збільшити інвестиції в штучний інтелект.
«Подвоєння бюджету на дослідження стане хорошим стартом, якщо врахувати, що більшість країн значно відстає від США», – пояснив Кай-Фу Лі.
На думку експерта, весь світ очікує глобального прориву в ШІ, і відбутися він може в США, але тільки за умови державної підтримки.
У вересні агентство перспективних оборонних ініціатив DARPA анонсувало програму AI Next вартістю $2 млрд. Підрозділ вже розробляє 20 програм зі створення технологій машинного навчання. Ще 60 проектів так чи інакше пов’язані з алгоритмами.
Однак Кай-Фу Лі вважає, що Америці слід виділяти більше коштів на грантову підтримку вчених. Зараз багато хто вибирає не виснажливу боротьбу за гранти, а позицію у великій ІТ-корпорації, яка пропонує високу зарплату та інші бонуси.
«Не Китай переманює академіків, а корпорації – такі як Google і Facebook», – вказує китайський експерт.
Кай-Фу Лі також пропонує уряду пом’якшити міграційну політику стосовно розробників системи на базі штучного інтелекту: «Я вважаю, що грін-карти потрібно автоматично видавати власникам PhD в галузі ШІ». Колишній глава Google China визнає, що академічний рівень американських вчених набагато перевершує рівень китайських.
Це підтверджує і аналітика патентних заявок. Нещодавно Bloomberg з’ясував, що 90% патентів у Китаї не приносять користі. Багато з них дослівно копіюють американські розробки, а більшість проектів автори не продовжують через кілька років.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас