Нацбанк приховав темпи девальвації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк приховав темпи девальвації гривні

Валюта
7170
Національний банк вилучив з сайту розділ “Оперативний стан міжбанківського валютного ринку України”, в якому в режимі онлайн кожну торгову сесію публікував інформацію про кількість укладених на міжбанку угод, їх обсяг в доларах США і середньозважений курс гривні до долара за підсумками цих угод. Дану таблицю ви могли раніше бачити в наших оглядах по міжбанку (приклад).
Ці дані дозволяли оперативно стежити за ситуацією на міжбанку: зростає курс гривні чи знижується.
Ще 31 липня НБУ оновлював цю таблицю, але вже 1 серпня приховав її з сайту. Зник і файл з архівом міжбанківських угод.
Національний банк з 23 квітня 2015 року розміщував у таблиці “Оперативний стан міжбанківського валютного ринку України” інформацію про угоди як щодо продажу банками валюти на міжбанку, так і щодо її купівлі. І робив це “з метою підвищення прозорості визначення офіційного курсу гривні до долара США”.
Інформація розміщувалася відповідно до даних Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку починаючи з 9:30 і оновлювалася кожні 30 хвилин до закриття торгової сесії.
З 31 жовтня 2016 року при розрахунку середньозваженого курсу враховувалися угоди, укладені між банками і банками і НБУ (угоди між банками і клієнтами при розрахунку офіційного курсу не враховувалися, як і форвардні угоди і угоди на умовах СВОП).
З 1 серпня 2018 року НБУ кардинально переглянув формулу розрахунку офіційного курсу. Після чого і зникла таблиця оперативного стану міжбанку.
НБУ повідомляє, що оперативні дані більше не публікуватиме відповідно до постанови № 79 від 19 липня.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас