Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 2) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 2)

Особисті фінанси
816
Продовжуємо (тут початок – частина 1) досліджувати особливості успадкування, про які корисно знати не тільки тим, хто їх сам же і придумав. Сьогодні мова піде про заповіт і його законний «зміст»…
Заповіт на фірму
Люди стають спадкоємцями або за законом, або за заповітом. Однак мало хто знає, що успадковувати можуть не тільки люди. Спадщину можна передати і юридичній особі, тобто на фірму. Достатньо написати заповіт і в ньому вказати, що спадкоємцем буде конкретна фірма. Причому це може бути як все спадкове майно, так і його частина.
Такою опцією варто скористатися, якщо людина займалася бізнесом і в цьому бізнесі, скажімо, використовувалися виробничі приміщення, які належали не фірмі, а спадкодавцю. Зробивши спадкоємцем фірму, легко уникнути проблем, які виникають під час розподілу спадщини між родичами, для яких цінність такого бізнесу невелика.
Ситуація на практиці зустрічається вкрай часто і в більшості випадків призводить до занепаду бізнесу. Тому, при бажанні зберегти бізнес після відходу в інший світ, є великий сенс врахувати сказане вище.
Спадщина для магістрів
Для бізнесу спадкове право має ще кілька корисних заготовок. Одна з них – заповіт під умовою. Це такий заповіт, в якому спадкодавець виписує умову, невиконання якої позбавляє потенційного спадкоємця права отримати актив.
Найяскравішим прикладом може бути умова отримати певну освіту. Припустимо, спадкодавець все життя будував пароплави. Він розуміє, що, успадкувавши пароплавну імперію, його племінник-ветеринар не додасть надійності створюваним компанією кораблям. Тому, в заповіті вказується, що племінник зможе успадкувати кораблебудівний завод тільки за умови, якщо сам стане корабелом.
Переліку якихось чітких умов у законі немає. Але є вимога, що такі умови повинні відповідати закону і моральним засадам суспільства.
Тобто не можна ставити умовою спалити сусідський сарай або одружуватися на марсіанській принцесі. Крім того, умова має існувати на момент відкриття спадщини. Це означає на прикладі з утворенням, що спадкоємець на момент смерті спадкодавця вже повинен мати освіту, що відповідає умові.
Правда, є нюанс. Він полягає в тому, що, як правило, заповіт – таємне дійство. Про його зміст спадкоємці найчастіше дізнаються тільки після смерті спадкодавця.
Відповідно, якщо прописати таку умову про освіту, то людина не зможе її виконати, якщо не піде диплом «купувати» заднім числом на ринку. Тож такий інструмент, як умову, можна використовувати тільки разом із завчасним інформуванням потенційних спадкоємців про необхідність бути готовими до години «Ч».
Зрозуміло, що правило не поширюється на випадки, коли спадкодавець знає, що умова вже існує на момент написання спадщини.
«Переписати квартиру на кота»…
Безумовно, в чистому вигляді, реалізувати таку аферу не вдасться, оскільки тварини не є учасниками цивільних правовідносин. Принаймні, поки що.
Проте, спадкодавець може забезпечити солодке життя вихованцеві, якщо скористається правом прописати в заповіті особливі обов’язки спадкоємця.
Таке право передбачено законом (стаття 1240 Цивільного кодексу) і реалізується поряд з правом на так звану «заповітну відмову».
При спадкуванні він позначає прописаний в заповіті обов’язок спадкоємця забезпечити комусь якесь право, пов’язане зі спадщиною.
Наприклад, можна зобов’язати спадкоємця, який отримає будинок, дати можливість мешкати в будинку брата спадкодавця на певний термін або до настання певних умов, або – довічно.
Якщо спадкоємець порушить зобов’язання, то його можна примусити до виконання. Це схоже на те, як можна примусити орендодавця договір оренди виконувати.
Але повернемося до котів. Точніше, до можливості прописати в заповіті певні обов’язки спадкоємця. Справа в тому, що вичерпного переліку таких обов’язків в законі, знову-таки, немає.
А це означає, що можна передбачити будь-яку законну і суспільно значиму яку корисну річ, яку повинен буде виконати спадкоємець після того, як отримає майно. І тут можна фантазувати, починаючи від припису забезпечити публічний доступ до успадкованої колекції картин і закінчуючи матеріальною підтримкою притулку прісноводних черепах.
Простір для маневру не обмежений.
Богдан Яблонський, адвокат, керуючий партнер у Групі компаній «V.I.P. Consulting»
Далі буде…
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас