В Україні хочуть знизити податки на ягоди, горіхи і виноград — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть знизити податки на ягоди, горіхи і виноград

Аграрний ринок
557
В Україні хочуть встановити знижену (7% замість 20%) ставку податку на додану вартість на ягоди, фрукти, горіхи і виноград. Законопроект №8570, зареєстрований у Верховній Раді 6 липня 2018 року, пропонує встановити пільгу не тільки для садівників, як вони того вимагали, але і для імпортерів такої продукції.
У пояснювальній записці до документа автори уточнюють, що таким чином борються з ростом цін на «вітамінний коктейль», адже тільки з початку року вартість свіжих фруктів і ягід підскочила на 50%. Крім того, впевнені депутати, зниження податку лише збільшить надходження до бюджету від українських виробників, оскільки стимулюватиме їх виходити з тіні.
Чинна з 1 січня 2017 року програма бюджетних дотацій сільгоспвиробникам фактично не працює, переконані вони. А садівники за весь час роботи нового порядку не отримували компенсацію в обсязі сплаченого ПДВ. Максимум, що їм діставалося – 20-70% від розрахункових показників.
«Прийняте рішення мало на меті відшкодувати втрати виробників, пов’язані зі скасуванням спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість шляхом виплати прямої дотації таким виробникам в автоматичному режимі. Але очікуваного ефекту не відбулося», – пишуть автори ініціативи.
За їхніми підрахунками, знижена ставка ПДВ призведе до збільшення надходжень до бюджету на 12-25% тільки за рахунок детінізації садівників. А господарства, що працюють і зараз легально, зможуть акумулювати близько 125 млн. грн. і вкласти їх у розширення виробництва.
Як стимулюючий до цього захід вони мають намір знизити ставку ПДВ не тільки для ягід і фруктів, а й для саджанців кущів і дерев.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас