Рада прийняла закон про реформування наглядових рад державних банків (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла закон про реформування наглядових рад державних банків (інфографіка)

Казна та Політика
424
Верховна Рада скоротила наглядові ради державних банків з 15 до 9 осіб, 6 з яких повинні бути незалежними.
За прийняття в цілому законопроекту №8331-д проголосували 263 депутати, при мінімально необхідних 226.
Автори документа відзначають, що потребує законодавчого врегулювання питання позбавлення Національного банку деяких зобов’язань.
Також одним з питань законопроекту є усунення перешкоди Фонду гарантування вкладів фізичних осіб по завершенні процедури ліквідації банку та припинення банку як юридичної особи при нульовому ліквідаційному балансі.
Також удосконаленню підлягає система корпоративного управління державних банків.
Проектом пропонується статтю 7 Закону України “Про банки і банківську діяльність” викласти в новій редакції, якою, зокрема, передбачено, що наглядова рада державного банку складається з 9 членів, з яких 6 членів повинні бути незалежними, а 3 члени – представниками держави пропорційно від Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

Також, проектом визначається перелік критеріїв, яким мають відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави в наглядовій раді державного банку.
Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради державного банку Кабінет Міністрів утворює конкурсну комісію, до складу якої входять три представники від Президента, три представники від Кабінету Міністрів і один представник парламенту.

Довідка Finance.ua

  • 20 березня Верховна Рада відмовилася підтримати урядовий законопроект №7180 про особливості управління державними банками.
    Ухвалення закону було необхідно для виконання нової стратегії управління державними банками.
  • 21 червня Верховна Рада повернула на доопрацювання законопроект №8331 про скорочення наглядових рад державних банків з 15 до 9 осіб, 6 з яких повинні бути незалежними.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас