НБУ очікує здешевлення вартості кредитів для бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ очікує здешевлення вартості кредитів для бізнесу

Кредит&Депозит
474
Національний банк України (НБУ) відзначає поступове зниження ставок за корпоративними кредитами і очікує оновлення історичних мінімумів вартості в перспективі рік-півтора.
Як повідомляється в презентації на веб-сайті НБУ, банки мають істотний потенціал для зниження ставок за кредитами завдяки здешевленню фондування.
“Процентні ставки за депозитами в інвалюті перебувають на історичному мінімумі, за гривневими депозитами – близькі до мінімальних за останні шість років”, – зазначено в документі.
Відсоткова ставка за депозитами в нацвалюті для населення за підсумками березня знизилася на 0,5 п.п. – до 10,8% річних, в інвалюті – на 0,2 п.п., до 2,4% річних. Вартість гривневих кредитів для населення за підсумками березня знизилася на 0,4 п.п. – до 31,2% річних, в інвалюті – на 0,3 п.п., до 6,4% річних.
Нацбанк в презентації також зазначає, що вартість фінансування для надійних позичальників вже істотно знизилася. В тому числі, прибутковість євробондів ДТЕК з погашенням в 2024 році в період з березня 2017 року по квітень 2018 року знизилася на 6 п.п. – до 9% річних, євробондів МХП з погашенням в 2020 році – на 4,66 п.п., до 3,4% річних, Ощадбанку з погашенням в 2023 році – на 3,81 п.п., до 6,4 % річних.
Разом з тим НБУ констатує, що корпоративне кредитування протягом трьох останніх років було практично нульовим через значні списання і реструктуризаціъ. Крім того, в подальшому, незважаючи на зниження співвідношення загального обсягу кредитів до ВВП після вирахування банками резервів під старі проблемні кредити, динаміка відновлення корпоративного кредитування буде повільною.
Нацбанк зазначає, що основний потенціал нового кредитування зосереджений в сегменті середнього бізнесу.
Зазначимо, за версією авторитетної премії FinAwards2018, кращим кредитом готівкою визнаний «Тест драйв» від ПУМБ.
За умовами банківського продукту можна отримати до 200 тис. гривень готівкою без щомісячної комісії в перші 6 місяців і комісії за дострокове погашення. І це при річній ставці – 0,01%. Як запевняють в банку, гроші можна отримати протягом години.
Детальніше дізнавайтеся на сторінці банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас