День фінансів, 2 березня: "Сектор газу" по-українськи. Про наслідки перепалки "Нафтогазу" і "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 2 березня: "Сектор газу" по-українськи. Про наслідки перепалки "Нафтогазу" і "Газпрому"

870
П’ятниця, 2 березня. Центральною історією дня була “суперечка” між “Нафтогазом” і “Газпром”. Пропонуємо хронологію:
День почався з того, що “Нафтогаз” запропонував запровадити обмеження на споживання газу. Андрій Коболєв заявив про дефіцит газу в Україні в обсязі близько 10 млн кубометрів на добу через морози і відмову “Газпрому” в його постачанні. Він запропонував запровадити обмеження на споживання газу в країні на 3-4 березня.
Потім “Нафтогаз” попросив українців знизити температуру в будинках. Зниження температури в приміщеннях планується на 1-2 градуси для економії споживання газу.
При цьому уряд поділився, куди може інвестувати $2,56 мільярда від Газпрому. Кошти на суму 2,56 млрд дол., які буде змушений виплатити російський Газпром на користь НАК “Нафтогаз України”, може бути інвестовано в розвиток газовидобувної галузі.
А ось з боку Газпрому заявили, що “негайно” починають процедуру розірвання контрактів з Нафтогазом. Про це заявив голова “Газпрому” Олексій Міллер. За його словами, таким чином рішення арбітражу істотно порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами.
В свою чергу Укртрансгаз заявив, що ситуація на вході в українську “трубу” – критична. Безвідповідальні дії “Газпрому” в останні дні створюють значні ризики щодо забезпечення безперебійного транспортування газу як для європейських, так і для вітчизняних споживачів, про це йдеться у повідомленні на сайті ПАТ “Укртрансгаз”.
Занервували і в ЄС. Кажуть, що ситуація між Газпромом і Нафтогазом викликає побоювання щодо надійності транзиту газу з РФ до Європи*. Єврокомісія закликає сторони, задіяні у процесі, компанії, міністерства України і Росії знайти негайні шляхи врегулювання відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.
Після чого Порошенко поспішив запевнити ЄС, що транзиту російського газу в Європу нічого не загрожує.
До речі, дохід від транзиту російського газу через українську територію в країни ЄС за підсумками 2017 року становить близько 3 мільярдів доларів.
Якщо не крапку, то велику кому поставив наприкінці дня “Нафтогаз”. Компанія вирішила терміново купувати газ у польської компанії PGNiG.
Важливі новини (без “Нафтогазу” і “Газпрому”):
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас