В Україні злетіли курс долара і євро: НБУ назвав причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні злетіли курс долара і євро: НБУ назвав причини

Валюта
7722
Заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що на валютному ринку спостерігається певна сезонність.
“Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні”, – повідомив він.
За словами заступника голови НБУ, ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку з початку січня цього року.
“Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, призводить до скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів”, – зазначив він.
З початку поточного року Нацбанк здійснив продаж іноземної валюти на суму $53,5 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Регулятор має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку в разі необхідності – на початок січня міжнародні резерви становили $18,8 млрд.
Разом з тим НБУ підкреслює, що дія тимчасових факторів на початку року може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, в тому числі зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було в 2017 році.
У Нацбанку зазначили, що минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнює курсу на початок року, – курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3%, незважаючи на окремі періоди посилених коливань.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас