У Кабміні вважають, що атака вірусом Petya.A могла бути репетицією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні вважають, що атака вірусом Petya.A могла бути репетицією

Казна та Політика
1134
Кібератака на минулому тижні була тестовою, щоб, можливо, виявити слабкі місця цифрової інфраструктури України, – сказав міністр інфраструктури Володимир Омелян.
«Те, що нам вдалося встановити, мова точно не про гроші, коли ми говоримо про кібератаку. Працювала група щонайменше 10-20 висококласних фахівців. Працювали вони протягом 3-4 місяців щонайменше. Це означає, що це була добре спланована операція», – розповів глава Мінінфраструктури в ефірі одного з українських телеканалів.
За його словами, оскільки не було фінансової мотивації у цієї злочинної акції, «і це не був гурток любителів, тобто ми можемо чітко говорити, що це російський сценарій».
«Це був тестовий сценарій. Була мета просто прощупати слабкі місця цифрової інфраструктури як українських приватних, так і державних компаній», – заявив міністр.
Він також висловив переконання, що це була саме російська спецоперація проти української сторони, і вона є елементом агресії проти України.

Довідка Finance.UA: 
  • У вівторок, 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
     
  • Про хакерську атаку також заявила і найбільша українська компанія експрес-доставки «Нова пошта», в зв’язку з чим інформаційні системи відділення і контакт-центри компанії тимчасово не працюють.
     
  • Також, в зв’язку з кібератакою обмежив надання своїх послуг клієнтам і “Ощадбанк”.
     
  • Крім того, про пошкодження внутрішніх комп’ютерних мереж в зв’язку з кібератакою заявили в аеропортах “Бориспіль” і “Київ”.
     
  • Також постраждали комп’ютери Запоріжжяобленерго, Дніпроенерго та Дніпровської електроенергетичної системи. Однак в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що незважаючи на спроби інтервенції, об’єднана енергосистема України працює стабільно.
     
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткойнах.
     
  • Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
     
  • Також, в СБУ раніше підтвердили, що до атаки вірусом Petya.A були причетні спецслужби Росії.

За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас