Україну атакував вірус з арсеналу розвідки США - NYT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну атакував вірус з арсеналу розвідки США - NYT

Технології&Авто
3252
Двічі за останній місяць викрадену з арсеналу Агентства національної безпеки кіберзброю було спрямовано проти двох дуже різних партнерів США – Британії та України. Про це пише американська газета The New York Times.
АНБ в ситуації поводиться тихо, не визнаючи свою роль у розвитку зброї, Білий дім парирує безліч питань і говорить про те, що увагу потрібно звертати саме на хакерів, а не на розробника їхніх інструментів”, – пишуть автори статті Ніколь Перлрот і Девід Сенджер .
Така тиха позиція АНБ не дуже заспокоює жертв кібератак за часів, коли інструменти відомства зловмисники використовують для нападів на госпіталі, АЕС і американський бізнес, відзначають журналісти. Зростає тривожність з приводу того, що розвідка США створила хакерську зброю, але не може гарантувати, що вона не потрапить в нечисті руки.
28 червня заклики до АНБ пояснити, як відомство пов’язано з останніми кібератаками, зазвучали ще голосніше, бо постраждалі і технокомпанія перестали стримуватися в заявах. Голова Microsoft Бред Сміт заявив, що саме від АНБ пішло багато “уразливостей” мережевих систем, що посіяли хаос.
“Напередодні Дня Конституції в Україні нападники використовували розроблену в АНБ техніку, щоб заморозити комп’ютери в госпіталях, супермаркетах і навіть системах радіаційного моніторингу на ЧАЕС. При цьому вірус, який вимагав викуп за файли, можливо, був лише димовою завісою, за якою ховається набагато більш агресивна мета – знищення (комп’ютерів) жертв. Якщо у WannaCry був запобіжник, який використовували для вимкнення вірусу, то в “українському вірусі” його не було. Зловмисники також подбали, щоб вірус заразив комп’ютер через захисні оновлення для системи”, – пишуть журналісти.

Довідка Finance.UA:

  • У вівторок, 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектору про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Про хакерську атаку також заявила і найбільша українська компанія експрес-доставки «Нова пошта», в зв’язку з чим інформаційні системи відділення і контакт-центри компанії тимчасово не працюють.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткоїнах.
  • Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас