СБУ оприлюднила рекомендації, як убезпечити себе від вірусу Petya.A — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ оприлюднила рекомендації, як убезпечити себе від вірусу Petya.A

Технології&Авто
4739
Служба безпеки України наводить низку рекомендацій в зв’язку з масштабною кібератакою через поширення шифрувальника файлів Petya.A.
Рекомендації опубліковані на сайті СБУ.
Зокрема, рекомендується в жодному разі не перезавантажувати включений нормально працюючий комп’ютер, якщо є підозра, що він може бути заражений – вірус спрацьовує при перезавантаженні і зашифровує всі файли, що містяться на комп’ютері.
Необхідно зберегти всі найцінніші файли на окремий, не підключений до комп’ютера носій, в ідеалі – резервну копію разом з операційною системою.
Крім того, слід переконатися, що на всіх комп’ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином і використовує актуальні бази вірусних сигнатур. При необхідності – встановити і оновити антивірусне програмне забезпечення.
Для зменшення ризику зараження потрібно уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати і не відкривати додатки в листах з невідомих адрес. У разі отримання листа з відомою адресою, який викликає підозру щодо його змісту – зв’язатися з відправником і підтвердити факт відправлення листа.
СБУ також радить зробити резервні копії всіх критично важливих даних.

Довідка Finance.UA:

  • У вівторок, 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Про хакерську атаку також заявила і найбільша українська компанія експрес-доставки «Нова пошта», в зв’язку з чим інформаційні системи, відділення і контакт-центри компанії тимчасово не працюють.
  • Також, в зв’язку з кібератакою обмежив надання своїх послуг клієнтам і “Ощадбанк”.
  • Крім того, про пошкодження внутрішніх комп’ютерних мереж в зв’язку з кібератакою заявили в аеропортах “Бориспіль” і “Київ”.
  • Також постраждали комп’ютери Запоріжжяобленерго, Дніпроенерго та Дніпровської електроенергетичної системи. Однак в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що незважаючи на спроби інтервенції, об’єднана енергосистема України працює стабільно.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткойнах.
  • Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас