Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію

Кредит&Депозит
11107
«И вновь продолжается бой …»
У березні НБУ продовжив “зачистку” банківської системи.
Укрінбанк перейшов зі стадії тимчасова адміністрація до стадії ліквідації. Згідно з постановою НБУ, у фінансової установи відкликають ліцензію і розпочато процедуру ліквідації з 23.03.2015 по 22.03.2016 рр. Нагадаємо, що тимчасова адміністрація була введена в банк 25.12.2015 року.
Під немилість Національного банку потрапив і Банк Петрокоммерц-Україна, в який на місяць, з 18.03.2016р. була введена тимчасова адміністрація. З огляду на останні новини ФГВФО, який оголосив конкурс з пошуку кваліфікованих осіб для виведення банку з ринку, “Петрокоммерц” буде ліквідовано, це лише питання часу.
Найбільш епатажним в цьому місяці був банк “СОЮЗ”, в який просто не пускали уповноважену особу ФГВФО. Більш того, окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними і скасував постанову Національного банку і рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку “Союз”. Нацбанк має намір подати апеляцію на рішення суду.
Раніше постановою Нацбанку в банку “СОЮЗ” повинна була початися процедура ліквідації в період з 16.03.2016 по 15.03.2018 рр. НБУ прийняв рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк “СОЮЗ” за систематичні порушення законодавства в сфері фінансового моніторингу.
Ще на один місяць, до 25.04.2016 р, продовжили тимчасову адміністрацію в Родовід Банку. Спочатку, тимчасова адміністрація введена на місяць з 26.02.2016 р.
Дата введення Тимчасової адміністрації актуальні для вкладників, які мають депозити у валюті, так як саме на цю дату будуть брати курс НБУ для компенсації валютних вкладів. Офіційні курси валют (НБУ) на дати, що цікавлять є тут
Згідно з інформацією ФГВФО, список банків з тимчасовою адміністрацією (ТА) в стадії ліквідації (Л):
Банк Петрокоммерц-Україна (ТА)
Родовід Банк (ТА)
Банк ТК Кредит (ТА)
Софійський (ТА)
Фінансова ініціатива (ТА)
Укрінбанк (Л)
Банк Союз (Л)
Авант-Банк (Л)
Банк Преміум (Л)
ЮСБ – Юніон Стандарт Банк (Л)
ВБР Банк (Л)
Банк Фінанси та Кредит (Л)
Велес Банк (Л)
Банк Контракт (Л)
Унікомбанк (Л)
Банк Національні інвестиції (Л)
Інтеграл (Л)
Радикал (Л)
Капітал (Л)
Дельта Банк (Л)
Столичний (Л)
Укргазпромбанк (Л)
Укркомунбанк (Л)
СП Банк (Л)
Морський (Л)
ЧБРР (Л)
Національний кредит (Л)
УПБ (Л)
Київська Русь (Л)
Омега Банк (Л)
Банк Київ (Л)
Стандарт (Л)
Енергобанк (Л)
Надра (Л)
Кредитпромбанк (Л)
Імексбанк (Л)
Златобанк (Л)
Український Бізнес Банк (Л) – Укрбізнесбанк
Укоопспілка (Л)
ПроФінБанк (Л)
ВіЕйБі Банк (Л)
Міський комерційний банк (Л)
Банк Камбіо (Л)
БГ Банк (Л)
ЛегБанк (Л)
Меліор Банк (Л)
Аксіома Банк (Л)
Порто-Франко (Л)
Демарк (Л)
ІнтерКредитБанк (Л)
Експобанк (Л)
Грінбанк (Л)
Акта Банк (Л)
Прайм-Банк (Л)
Терра Банк (Л)
Актив-Банк (Л)
Золоті Ворота (Л)
Єврогазбанк (Л)
Український фінансовий світ (Л) – УФС Банк
Фінростбанк (Л)
Південкомбанк (Л)
Банк Старокиївський (Л)
Промекономбанк (Л)
Автокразбанк (Л) – АКБ Банк
Західінкомбанк (Л)
ІНТЕРБАНК (Л)
Банк Форум (Л)
Меркурій (Л)
Брокбізнесбанк (Л)
Реал Банк (Л)
Банк Даніель (Л)
Банк Таврика (Л)
ЕРДЕ Банк (Л)
“Рада громадського моніторингу при ФГВФО
З ініціативи громадських організацій вкладників неплатоспроможних банків, які звернулися в ФГВФО з відповідною пропозицією, 23.03.2016 р був створений консультативний орган “Рада громадського моніторингу”.
Відповідно до Положення, Рада виконує такі функції:
- Подає Фонду пропозиції до проектів нормативно-правових актів та інших внутрішніх документів щодо функціонування та розвитку системи гарантування вкладів фізичних осіб.
- Узагальнює практику застосування законодавства України з питань функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, здійснює аналіз стану, проблем системи гарантування вкладів фізичних осіб та на основі цього аналізу надає пропозиції до проектів актів Фонду.
- Обробляє проекти нормативно-правових актів щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку, які розробляються суб’єктами законодавчої ініціативи, Фондом та Національним банком України, надає пропозиції до них.
- Обробляє проблемні питання виведення неплатоспроможних банків з ринку і готує пропозиції щодо їх вирішення.
- Надає пропозиції щодо забезпечення прозорості при виконанні Фондом функцій виведення неплатоспроможних банків з ринку.
- Аналізує результати моніторингу дотримання законодавства залученими Фондом особами і працівниками Фонду, формує пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.
- Здійснює проведення громадської та антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів та інших внутрішніх документів щодо функціонування та розвитку системи гарантування вкладів фізичних осіб та надає інформацію виконавчої дирекції Фонду.
Довідкова інформація:
Учасники Фонду
За станом на 01 березня 2016 роки кількість учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 116.
Кошти Фонду
Загальна сума коштів, які акумулюються Фондом, станом на 01 березня 2016 року становить 12,34 млрд грн (у лютому 13,55 млрд грн); з них 5,74 млрд грн сума коштів в ОВДП, які знаходяться в заставі під кредити Національного банку України.
ВАЖЛИВО:
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб попереджає про активізацію шахраїв, які намагаються заволодіти коштами вкладників неплатоспроможних банків. Зловмисники обіцяють посприяти у швидкому поверненні депозитів, але при цьому виставляють вимогу про передоплату їх послуг.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас