Юрій Ніколаєв: Інтернет речей - або інтернет Речей? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Ніколаєв: Інтернет речей - або інтернет Речей?

Технології&Авто
986
Сьогодні поняття Internet of Things інтерпретується як концепція сукупності пристроїв і приладів, що володіють вбудованими технологіями. Таке тлумачення терміну дає Gartner IT glossary.
Ви вже встигли подивитися сьому частину «Зоряних воєн»? Якщо ні – то пропустіть мій вступ, оскільки він містить спойлер. Отже, в далекій далекій Галактиці сили Імперії (тепер вона називається Вселенський порядок) і повстанців кинуто на те, щоб знайти одного робота (схожого на героя казки про Колобка). Цей робот особливо цінний тим, що зберігає …. флешку, на якій знаходиться дуже важлива карта.
Що?! – Запитаєте ви. Пройшли тисячі або десятки тисяч років, а наші нащадки як і раніше зберігають інформацію в єдиному екземплярі на флеш-пам’яті? Ось це справжня фантастика! Ох і сценаристи Disney Pictures, ой молодці!
Світ навколо нас змінився – я говорив про це в попередній статті. Одне з ключових перетворень полягає в способі зберігання і взаємодії з інформацією. Ви можете купити новий айфон за 700 доларів, але в ньому буде тільки 16 гігабайт вбудованої пам’яті (а якщо по-чесному, то взагалі 12), і друзі, які купили за 1000 доларів версію з 64 гігабайтами будуть насміхатися, оскільки у них вистачає місця на всі фотографії та фільми? Немає проблем, підпишіться на хмарний сервіс iCloud, і за 12 доларів на рік отримаєте додатково 50 гігабайт, в яких помістяться всі ваші цінні кадри. Різниця лише в тому, що зберігатися вони будуть в «хмарі» – в Інтернеті, іншими словами. З урахуванням сервісу 3G, який нарешті запрацював в Україні, для вас не складе труднощів в будь-який момент знайти і прослухати улюблену пісню, зображення або фільм для перегляду.
Ви здаєте аналіз крові кілька разів на рік, і ретельно зберігайте роздруківки з результатами своїх аналізів, щоб зрозуміти динаміку зміни гемоглобіну або тромбоцитів? Ви можете робити те ж саме в звичайному додатку для смартфона або комп’ютера, який буде зберігати всі дані про ваше здоров’я, і за хвилину будуватиме графіки змін і рекомендувати поліпшення харчування або способу життя, а також звертатиме вашу увагу на будь-яку негативну динаміку.
Ви плануєте схуднути, і ведете зошит, в який кожен день детально записуєте кількість спожитих і витрачених калорій? А що, якщо за вас це робитиме фітнес-трекер або смарт-годинник, який буде відправляти дані про ваш пульс, кількість спалених калорій, пройдені сходові прольоти або навіть час, протягом якого ви сиділи без руху або ходили, в спеціальний додаток, який визначає ваш прогрес у боротьбі з особистим жиром?
Ви замовили таксі, оскільки поспішаєте на зустріч, і хотіли б знати, де зараз знаходиться очікувана вами машина? Зайдіть в додаток таксі з телефону, і перегляньте його актуальний маршрут прямування до вас, щоб не хвилюватися, а заодно почитайте відгуки попередніх пасажирів про цього водія, щоб знати заздалегідь, він зірвиголова (і відмовитися в такому випадку) чи ні. До речі, розплачуватися з водієм вам не доведеться, оскільки цей же додаток прорахує вартість вашої поїздки, і спише з вашої картки її вартість після того, як ви прибудете в пункт призначення.
Все це – вже наше сьогодення, і таких прикладів можна навести кілька десятків. Центральним у них є спосіб взаємодії з інформацією – вона збирається, обробляється і зберігається в Інтернет, незалежно від того, який пристрій використано для її отримання. Смартфон, веб-камера, холодильник (так-так!), годинник або фірмові кросівки (!) передають дані про вас і вашу взаємодію зі світом у Всесвітню Мережу. Що робити з цими даними далі – справа виключно ваша.
Чи безпечно це – може запитати мене читач цих рядків? Адже є хакери, які здатні «зламати що завгодно». Відповім на це так – з автоматичної зброї сьогодні теж можна вбити практично кого завгодно, і це відбувається, проте (на щастя) в незначній кількості випадків. Якщо, звичайно, порівнювати з кількістю людей, які не стикаються з застосуванням цієї зброї за все своє довге життя (слава Богу, зброя масового ураження також практично не застосовується на нашій планеті!). Злодій у будь-який момент може проникнути у вашу квартиру або вихопити ваш улюблений гаманець з рук на вулиці – але і таких випадків за статистикою відбувається не так вже багато. Ось так і з хакерами. На даний момент вірогідність того, що ваші цінні дані потраплять в погані руки є, але досить незначна.
Чи корисний для людства в цілому технологічний прогрес (завдяки якому автоматизується велика кількість процесів, що існують зараз у суспільстві, вплив людей стає меншим, а цінність того, що прийнято зараз називати Big Data, або великі масиви даних – більше), або небезпечний? Письменники-фантасти прогнозують новий виток «еволюції гаджетів», при котрому на очі людям буде зроблено спеціальний екран, що дозволяє подивитися час, карту або прогноз погоди, а в потилицю імплантований спеціальний чіп (пам’ятаєте «Матрицю»?), що дозволяє показувати цю та іншу інформацію безпосередньо в мозок або в полі зору. Коли ми доживемо до цього періоду, тоді нас будуть чекати не тільки нові можливості, але й нові небезпеки. Зараз же давайте просто вчитися використовувати Інтернет речей (і речі, що дозволяють працювати в Інтернет).
Юрій Ніколаєв, керівник дирекції продажів міжнародного центра інтернет-торгівлі Allbiz
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас