Вигідно-невигідно: чого чекати Україні від асоціації з ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вигідно-невигідно: чого чекати Україні від асоціації з ЄС?

12448
У вчорашньому матеріалі під назвою “Війна на благо?” ми коротко згадали про хроніки протистояння Росії і України, яке останнім часом називають “торговельною війною”. У цьому матеріалі спробуємо розібратися, які ж перспективи, на думку різних сторін, будуть у України від асоціації з Європейським Союзом.
Позиція Росії
Наш всюдисущий східний сусід свою думку висловив чітко і ясно: асоціація з ЄС призведе Україну до економічної катастрофи, дефолту, і лише один “старший брат” здатний своїми кредитними ресурсами допомогти недбалому українському народу і його владі стати на шлях істинний.
На думку прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, Україну в асоціації з ЄС може чекати розвиток за сценарієм Греції або Кіпру – найбільш проблемних економік Євросоюзу.
“Це вибір, про який наші партнери повинні відверто сказати народу України: «ви знаєте, ми вважаємо, що для нашої країни набагато корисніше сьогодні створити такий альянс з Європою. Після цього у нас все буде добре, і ми будемо розвиватися як інші європейські країни, наприклад, як Греція, як Кіпр, або як деякі інші держави. На жаль, вони говорять трохи інакше – вони кажуть, що ми зможемо легко поміститися на двох стільчиках, і там і там зможемо сидіти, отримувати переваги і від того, і від іншого. Чи не вийде, не потрібно обманювати людей”, – заявив він.
Позиція ЄС
Природно, що інша сторона, до якої Україна збирається примкнути, посилає нашій країні “промені добра”, обіцяючи захистити від шкідливого сусіда, а також всілякі солодкі пряники, починаючи з спрощення візового режиму, і закінчуючи газовою альтернативою російському газу.
Ще в липні цього року ЄС і Україна підрахували вигоду від зони вільної торгівлі. В результаті зменшення і скасування мит в результаті дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом українські експортери будуть економити 487 млн ​​євро щорічно, європейські – 391 млн євро.
Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський днями заявив, що угода з ЄС заощадить українським експортерам $ 750 мільйонів. “У разі імплементації Угоди про асоціацію в довгостроковій перспективі зростання економіки України може скласти до 6%. Крім того, це зумовить зростання внутрішнього попиту. Українські експортери будуть економити до 750 млн євро, які сьогодні йдуть на сплату різних митних зборів і платежів”
Позиція України
За даними Мінекономрозвитку, український аграрний сектор отримає найбільші переваги від зменшення ввізних мит: 330 млн євро для сільськогосподарської продукції та 53 млн євро для переробленої сільськогосподарської продукції. Відкриються нові можливості доступу до ринку Євросоюзу, а впровадження більш високих стандартів виробництва продукції привабить інвестиції, стимулюватиме модернізацію сільського господарства і поліпшення умов праці.
Також, згідно з цими даними, Україна зменшить ввізні мита на продукцію машинобудування та побутові пристрої на загальну суму до 75,2 млн євро. На думку президента України Віктора Януковича, яку він висловив під час презентації інвестиційної можливості України в рамках шостого Всесвітнього економічного симпозіуму в Нью-Йорку, вільна торгівля України з ЄС збільшить євроринок на 7%. У цілому, за словами президента, Україна має розвинену і конкурентоспроможну галузь сільського господарства, що демонструє стабільне зростання на рівні 5% щорічно, що в два рази більше, ніж у середньому в країнах ЄС.
У свою чергу, як повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров в інтерв’ю телеканалу “Росія-24”, ЄС обіцяє нульові ввізні мита на 98% позицій українського експорту в перший рік дії зони вільної торгівлі (ЗВТ). Це, за його словами, посприяє успіху українських товарів на європейському ринку.
Але з позицією президента і прем’єра згодні далеко не всі політики. Як заявив у своєму блозі лідер громадського руху “Український вибір” Віктор Медведчук, угода про асоціацію з ЄС не дасть Україні тих переваг, які обіцяє Європа. Зокрема, розділ 7 угоди свідчить, що “Довкілля стане більш чистим та безпечним. Вводяться нові стандарти якості повітря та води, змінюються методи контролю стану довкілля, управління сміттєсховищами та переробкою сміття. Українські підприємства за 4-5 років повинні зробити свої виробництва безпечними”.
“Нові методи утилізації сміття це, звичайно, добре. Але хто цим буде займатися? Наша країна? Україна 20 років не може впоратися зі складуванням на території Павлоградського хімічного заводу вибухонебезпечного і отруйного ракетного палива. Міжнародні програми його утилізації ефекту не дають. Я б повірив Євросоюзу, якби він допоміг нам утилізувати цю небезпечну (не тільки для нас, але і для ЄС!) спадщину. це була б найкраща агітація за екологічні аспекти Угоди про асоціацію”, – пише Медведчук.
Не всі українські експерти впевнені в однозначному позитиві від угоди з ЄС. Так академік НАНУ Валерій Геєць заявив, що відсутність чіткої програми імплементації Угоди про асоціацію з ЄС і відсутність джерел фінансування такої програми в сукупності з зовнішніми негативними факторами може призвести до втрати 1-2% ВВП України в короткостроковій перспективі.
“2014 рік буде розвиватися за рахунок ситуації, яка в принципі існує в економіці. Європейська економіка рости буде вкрай повільно, а то й зовсім не зростатиме. У країнах Митного союзу теж економіка зупинилася. Це буде накладатися на Україну. Економіка України падає, інвестиційна активність – низька, ми далеко не відновили навіть рівень 90-го року”
Цікаво знаходити в інтернеті і незвичайні роздуми на тему. Взяти, наприклад, сайт Громадської організації “Единое Отечество”. Організація ця створена в 2001 році “як відповідь православних громадян на блюзнірський візит в Україну папи Римського”. Головна мета – стояти на сторожі російськомовного населення і канонічного Православ’я регіону.
У матеріалі “Що буде після вступу України до ЄС?” автор із Запоріжжя висловив думку, що ніщо українське, за винятком металургійної промисловості, неконкурентоспроможне на європейському ринку. “…На ринок цієї країни (України – ред.) хлине потік молочних і м’ясних продуктів з Німеччини, Франції, Іспанії, Голландії. Зі східного боку відбудуться такі зміни. Росія стрімко нарощує виробництво продуктів харчування і стає все більш сильним гравцем на світовому ринку, особливо зернових. Це означає, що потреба в українських продуктах може почати знижуватися. Водночас для всіх очевидно, що український чорнозем тільки тоді дасть продукцію, коли в український трактор наллють російський бензин…”. Висновок автор робить відповідний: втративши російський ринок, Україна не отримає європейського.
За фактом, кожна сторона фактично тягне ковдру на себе – просто малюючи красиві або страшні картинки. У той же час, реальну істину про свою вигоду/втрати від асоціації з ЄС прості українці практично не знають. Як владі, так і тим політикам, які виступають проти європейського економічного вектора, потрібно більше “на пальцях” – з реальними цифрами, а не порожніми заявами за типом російських, пояснити українцям – що буде після підписання договору. Без цього будь-які аргументи всіх сторін залишаються для населення України ще однієї “болтологією”.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас