ЄС захистить євро антикризовим механізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС захистить євро антикризовим механізмом

Валюта
481
Голови держав і урядів 27 країн ЄС на саміті в Брюсселі схвалили важливі заходи з метою надійніше захистити євро на випадок нових фінансових криз, повідомляє "Фінмаркет".
В ніч на п'ятницю учасники саміту підтримали створення постійного антикризового фонду на випадок бюджетних криз в окремих країнах, у зв'язку з чим будуть внесені зміни до засадничого для ЄС Лісабонського договору. "Держави-члени погодились встановити постійний кризовий механізм в цілому для зони євро", - говориться у прийнятому документі. Як зазначив на прес-конференції глава ЄС Херман Ван Ромпей, до цього рішення підштовхнули уроки фінансової і економічної кризи, у тому числі боргової кризи у Греції.
За словами канцлера ФРН Ангели Меркель, нині чинне правило, за яким державам ЄС не дозволяється переймати борги інших країн-членів залишиться чинним.
Німеччина наполягає також на тому, аби до порятунку євро надалі притягувалися не лише держава і платники податків, але і приватні банки та інвестори, а також Міжнародний валютний фонд (МВФ), зазначає "Німецька хвиля".
На саміті в Брюсселі ФРН і Франції не удалося наполягти на тимчасовому позбавленні права голосу країн, які систематично і грубо порушують бюджетну дисципліну. Переважна більшість інших учасників зустрічі категорично відкинули цю вимогу.
Віднині державам-боржникам загрожуватимуть швидші і суворіші покарання, зокрема, грошові штрафи. Передбачається, що санкції можна буде вводити, якщо держборг країни зони євро перевищить 60% від об'єму ВВП. Нині санкції дозволяються лише відносно країн, де обсяг нової заборгованості перевищує 3% від обсягу ВВП.
На саміті в Брюсселі вирішувалось і питання про бюджет Євросоюзу на майбутній рік. Спочатку планувалося, що бюджет повинен збільшитись на 6%. Проте Ангела Меркель і британський прем'єр Девід Кемерон заявили, що вони готові підтримати збільшення бюджету не більше ніж на 2,9%, пославшись на економію, що проводяться країнами.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас