Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ всім необхідним під час війни, — керівник департаменту закупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ всім необхідним під час війни, — керівник департаменту закупівель

Казна та Політика
278
Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ всім необхідним під час війни, — керівник департаменту закупівель
Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ всім необхідним під час війни, — керівник департаменту закупівель
Повне забезпечення Збройних сил України усім необхідним неможливе, доки триває російське вторгнення, оскільки потреби Сил безпеки та оборони у зброї та тиловому забезпеченні регулярно оновлюються.
Про це розповів керівник Департаменту політики закупівель Міністерства оборони України Гліб Канєвський в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».
«Ми не можемо так сказати, поки триває повномасштабне вторгнення. Чому? Тому що потреби Збройних сил України, і у зброї, і в тиловому забезпеченні регулярно оновлюються», — сказав Канєвський, відповідаючи на запитання, чи можна сказати, що ЗСУ забезпечені всім необхідним від Міноборони.
«Чим відрізняється планування до війни й під час війни? До війни плани закупівель, навіть і на три роки намагалися розробляти. Зараз закупівельна система Міноборони працює в зовсім інших умовах. Для вашого розуміння, на початку року була запланована до кінця року одна кількість бронежилетів і шоломів, а станом на зараз вже інша цифра», — додав керівник департаменту.
Він наголосив, що відбувається постійне забезпечення потреб, які ЗСУ виставляють Міноборони, тому велике значення має адаптивність до змін.
«Тому, власне, нам і знадобилися дві агенції. Тобто ми створили адаптивну архітектуру закупівель, про що я казав на початку розмови, яка може швидко реагувати на постійні потреби і запити зі сторони Збройних сил України. Як у зброї, так і в тилових закупівлях», — зазначив керівник департаменту.
Як приклад Канєвський навів тему з харчуванням для ЗСУ. За його словами, це питання «складне, адже роками в цій сфері були гравці з усіма контактами».
«Тому Міністерство та „Державний оператор тилу“ запровадили електронну систему приймання актів, яка називається DOTChain. Тепер військові частини, коли отримують харчування, акти надсилають в електронній формі. ДОТ отримує їх в електронній формі, погоджує, і це все фіксується в електронній системі. Тобто унеможливлюється маніпулювання, махінації з паперами», — пояснив він.
Говорячи про можливі ризики проявів корупції під час закупівель для ЗСУ, Канєвський заявив, що Міністерство оборони ухвалює наразі правильні рішення, які значно отруюють і псують корупційні спроби у сфері закупівель для Збройних сил, «утім, корупція — це не тільки органи влади, а також і бізнес».
«Корупція — це двосторонній процес. Тобто, корупція — це не тільки органи влади, а також і бізнес, який працює з органами влади. Так, я не можу заявити, що 0% корупції, тому що дуже багато гравців: зі сторони бізнесу, різних посередників, постачальників, логістичних компаній. Але я можу точно сказати, що Міноборони приймаються і ухвалюється зараз правильні рішення, які, скажімо так, значно „отруюють“ і псують корупційні намагання і плани», — сказав Канєвський.
Хорошим прикладом цього він, зокрема, назвав запуск 29 липня порталу «Партнер МОУ». За словами Канєвського, це «важливе просте рішення», яке втілила команда Міністерства оборони України — цифровізація процесу комунікації з бізнесом, який хоче стати постачальником через Державного оператора тилу Збройним силам України.
«З 1991 року бізнесу для того, щоб стати постачальником, треба було знайти якісь „руки“, і через десятки рук отримати контракт. Ми ж зараз створюємо умови, щоб припинити будь-який пошук таких контактів, друзів, знайомих тощо. Тобто ми оцифрували один такий маленький старенький бюрократичний процес, який насправді формував ринок постачань для Збройних слуг України всі 30 років. А ми змінюємо ці правила і хочемо, щоб система була для всіх зрозуміла, і щоб вона сприяла мінімізації корупції», — наголосили в Міноборони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас