Курс валют поточного тижня: думка експертів, продавати чи купувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс валют поточного тижня: думка експертів, продавати чи купувати

Валюта
2650
Курс валют поточного тижня: думка експертів, продавати чи купувати
Курс валют поточного тижня: думка експертів, продавати чи купувати
Олег Пендзин вважає, що тренд зміниться на висхідний уже на поточному тижні, але не чекає значного подорожчання долара.
«Девальваційні очікування на кінець року — 42,5 грн/долар, та це буде не стрибок, а повільне зростання курсу під контролем Нацбанку. У перший тиждень вересня готівковий долар наблизиться до верхньої межі наявного коридора, це 41,80 грн за одиницю», — уточнив Олег Пендзин.
Андрій Забловський та Андрій Шевчишин схиляються до думки, що початок вересня буде «розгойдувальним».
«Наразі все говорить про тишу перед бурею, але якою буде буря, поки сказати складно, — говорить Андрій Шевчишин. — У вівторок, 3 вересня, у США вихідний, банки не працюють. Тому після спокійних понеділка і вівторка з середи, 4 вересня, можна очікувати високої активності на міжбанківському ринку перш за все з боку покупців. Це неминуче призведе до подорожчання безготівкового, а за ним і готівкового долара. Та курсу готівки вище за 41,90 грн/долар на кінець тижня не чекаю».
Андрій Забловський назвав низку позитивних новин, які сприятимуть зміцненню і стабільності гривні на поточному тижні. «Днями Україна отримала від зарубіжних партнерів фінансову допомогу у розмірі 8,4 млрд доларів, з них 5,5 млрд доларів — гранти, які повертати не потрібно, — аналізує Андрій Забловський. — Також є домовленості із вагомими іноземними тримачами наших валютних єврооблігацій щодо реструктуризації виплат по них. Не виключаю, що деякі гравці ринку (банки) у спробі заробити на продажу валюти, спробують на поточному тижні розігріти ринок, розхитати готівковий курс, поширюючи прогнози про значну девальвацію гривні вже найближчим часом. Так, девальвація до кінця року неминуча, але вона буде повільною і контрольованою з боку Нацбанку, тому панікувати не варто».

Продавати чи купувати валюту

Андрій Шевчишин і Андрій Забловський вважають: поки долар не почав дорожчати, варто продовжити придбання готівкової валюти.
«Прибуток можливий нескоро і незначний, але валютна готівка завжди під рукою, і ви не залежите від обставин», — аргументував Шевчишин.
Андрій Забловський повторив пораду щодо диверсифікації заощаджень: третина у гривні (банківські депозити, ОВДП, тобто облігації внутрішньої державної позики), третина у доларах, третина у євро.
«Хто відклав на потім це питання або не встиг придбати валюту через відпустку чи інші фактори, зараз сприятливий час для цього. Та вікно можливостей скоро зачиниться, залишився тиждень-півтора, далі буде дорожче. Знімати гроші з депозитів для купівлі валюти не варто, краще витрачати вільні кошти», - говорить Андрій Забловський.
Олег Пендзин пропонує долучатися до вигідніших інструментів інвестування — це ОВДП.
«Рекомендація щодо придбання трьохмісячних гривневих ОВДП залишається актуальною, — говорить Олег Пендзин. — Вони дадуть чистий прибуток близько 13% річних або понад 4% за квартал. Можна інвестувати і в традиційні гривневі депозити, але, з урахуванням податків на прибуток у розмірі 19,5%, еквівалентний відсоток річних має бути близько 16%. Такі умови пропонують небагато банків і застосовують їх передусім для давніх лояльних клієнтів. А середній відсоток річних за депозитами наразі 10,7%».
Продавати зараз валюту без крайньої необхідності всі фахівці вважають недоцільним.
Оберіть найвигідніший депозит серед надійних банків України. Порівняння ставок та умов депозитів на Finance.ua:

Депозити в банках

Довідка Finance.ua:

  • Василь Фурман, член Ради Національного банку України, доктор економічних наук, зазначив, що стан валютного ринку України є стабільним, а показники щодо курсу гривні та інфляції в умовах війни є дуже гарними.
  • Нагадаємо, аналітики групи ICU прогнозуютьзростання курсу долара щодо гривні у 2025 році. Прогноз — 47,7 гривень за долар.
  • Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій очікує, що середньорічний курс американської валюти у 2024 році складатиме 39,0, у 2025 році буде 41,9 (+7,5% р/р), а у 2026 році — 46,1 (+10,0% р/р).
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас