Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку під час війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку під час війни

Валюта
598
Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку під час війни
Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку під час війни
Василь Фурман, член Ради Національного банку України, доктор економічних наук, зазначив, що стан валютного ринку України є стабільним, а показники щодо курсу гривні та інфляції в умовах війни є дуже гарними.
Таку думку він висловив в ефірі Еспресо.

Курс криптовалют до долара 💸

«Якщо ми говоримо про стан валютного ринку України під час великої війни, то він є стабільним і контрольованим. І це в першу чергу завдяки професійним діям НБУ, друге — завдяки значній фінансовій підтримці, бо маємо величезні потреби для фінансування української армії та нашої перемоги, тому нам потрібен значний фінансовий ресурс. Однак, як би складно не було протягом майже трьох років повномасштабної війни, ми бачимо, що банківська система працює 24/7, ми маємо фінансову стабільність», — прокоментував член Ради НБУ.
За його словами, щодо курсу української гривні, то було незначне послаблення у зв’язку з повномасштабною війною.
«Але зараз я особисто не бачу якихось великих загроз для курсу гривні. НБУ з 3 жовтня минулого року перейшов до політики гнучкого курсоутворення, і гривня може коливатися у ту чи іншу сторону. Завдяки фінансовій допомозі ми маємо значні золотовалютні резерви (ЗВР) НБУ, а це фінансова подушка української гривні. За прогнозами НБУ, на кінець року ЗВР будуть складати понад $42 млрд, це велика цифра. Якщо ми говоримо про курс гривні, то, за прогнозами НБУ, буде зростати на 3,6%. Щодо інфляції, зараз тренд прогнозовано розвернувся у бік збільшення, і, за прогнозами НБУ, на кінець року інфляція буде складати трохи більше ніж 8%. А на кінець наступного року тренд інфляції розвернеться і складатиме трохи більш як 6%. Мені здається, що в умовах війни ці показники є дуже гарними з точки зору макроекономічної стабільності», — зауважив Василь Фурман.
Нагадаємо, аналітики групи ICU прогнозують зростання курсу долара щодо гривні у 2025 році. Прогноз — 47,7 гривень за долар.
Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій очікує, що середньорічний курс американської валюти у 2024 році складатиме 39,0, у 2025 році буде 41,9 (+7,5% р/р), а у 2026 році — 46,1 (+10,0% р/р).
Finance.ua запустив безкоштовну валютну розсилку для тих, хто стежить за валютним ринком та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас