Голова НБУ розповів, що буде з економікою України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ розповів, що буде з економікою України

Казна та Політика
733
Голова НБУ розповів, що буде з економікою України
Голова НБУ розповів, що буде з економікою України
Національний банк України очікує на поступове відновлення економіки. Надалі зберігатиме також стійкість на валютному ринку.
Про це написав голова Національного банку Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.
Одним із ключових викликів для розвитку економіки став дефіцит електроенергії внаслідок цілеспрямованого знищення росією об’єктів енергетичної інфраструктури України. Нестача енергоресурсів сповільнила зростання реального ВВП у ІІ кварталі.
«Проте ми очікуємо на поступове відновлення економіки надалі. Зокрема, у 2024 році — на 3,7%. У 2025 році зростання пришвидшиться до 4,1%, а у 2026 році — до 4,8%», — написав Пишний.
За його словами, цьому сприятимуть підтримка економіки з боку видатків державного бюджету, подальша розбудова експортних шляхів на тлі пожвавлення попиту на товари українського експорту, відновлення енергосистеми та розвиток розподіленої генерації, зокрема завдяки кредитуванню з боку банків. Завдяки цим чинникам відбудеться поступова нормалізація умов для функціонування економіки.
«Згідно з нашим прогнозом до кінця цього року інфляція пришвидшиться до 8,5% передусім через вичерпання тимчасових чинників з боку пропозиції, що стримували її в попередні місяці. Однак вона залишиться помірною. Із 2025 року інфляція знову почне знижуватися насамперед завдяки виваженій монетарній політиці НБУ», — додав голова НБУ.
Болюче питання — фінансування дефіциту бюджету. Через більші потреби сектору оборони Національний банк збільшив прогноз дефіциту бюджету на поточний рік до 22,8% ВВП. Вагомим джерелом його покриття залишається міжнародна допомога. Цього року йдеться про суму підтримки в майже 38 млрд дол. США. У 2025 та 2026 роках — 31 млрд дол. США та 21 млрд дол. США відповідно.
«Та ми не покладаємося лише на допомогу наших партнерів. Розширення внутрішньої ресурсної бази дасть змогу звузити дефіцит бюджету до 17,8% у 2025 році та 10,3% у 2026 році», — наголосив очільник Нацбанку.
За його словами, Національний банк і надалі зберігатиме стійкість на валютному ринку.

Курс валют в Україні 🤑

«Для цього ми маємо достатній запас міжнародних резервів. Зокрема, завдяки зовнішньому фінансуванню у 2024 році резерви зростуть до 41 млрд дол. США. Попри їх зниження до 37 млрд дол. США і 32 млрд дол. США у 2025 та 2026 роках відповідно, НБУ матиме змогу забезпечувати помірні двосторонні коливання обмінного курсу у відповідь на зміну ринкових умов», — підсумував Пишний.
Finance.ua запускає безкоштовну валютну розсилку для тих, хто слідкує за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події.

Підписатися на розсилку💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас