Коли зарплата в Україні перевищить довоєнний рівень — прогноз НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли зарплата в Україні перевищить довоєнний рівень — прогноз НБУ

Особисті фінанси
365
Коли зарплата в Україні перевищить довоєнний рівень — прогноз НБУ
Коли зарплата в Україні перевищить довоєнний рівень — прогноз НБУ
Реальна зарплата українців перевищить свій довоєнний рівень у 2025 році.
Про це свідчить Інфляційний звіт Національного банку України за липень 2024 року.

Дефіцит робочої сили

«Економічне зростання в умовах дефіциту робочої сили супроводжуватиметься збільшенням зайнятості та заробітних плат», — сказано в звіті.
Також зазначається, що в липні міграція за кордон та мобілізаційні процеси обмежували пропозицію робочої сили. Хоча брак працівників стримує діяльність підприємств, з іншого боку, це зумовлює поліпшення зайнятості та підживлює зростання зарплат.
Навіть за подальшої нормалізації умов функціонування економіки повернення мігрантів в Україну, які все більше адаптуються до життя за кордоном, буде повільним.
Хоча в ІІ кварталі 2024 року зростання кількості вакансій на сайтах пошуку роботи дещо сповільнилося, попит на робочу силу залишався суттєво вищим, ніж рік тому, та все ще нерівномірним за професіями. Так, кількість оголошень про вакансії у сферах охорони, будівництва та робітничих спеціальностей значно перевищувала минулорічні показники, тоді як у сфері ІТ — суттєво скоротилася. Також попит залишався пригніченим в освіті, дизайні, мистецтві та культурі.
Графік: НБУ
Графік: НБУ

Рівень безробіття

Диспропорції на ринку праці залишаться нерівномірними за регіонами й галузями та визначатимуться змінами структури економіки. З огляду на це рівень безробіття знижуватиметься поступово:
  • до 13,9% у 2024 році;
  • 11,4% у 2025 році;
  • 10,3% у 2026 році.
Графік: НБУ
Графік: НБУ
Значні диспропорції на ринку праці зберігатимуться й на прогнозному горизонті. Певний час триватиме міграційний відплив населення. Мобілізація та порівняно тривалий процес набуття спеціальних професійних навичок новими працівниками також стримуватимуть пропозицію робочої сили. Навіть за подальшої нормалізації умов функціонування економіки повернення мігрантів в Україну, які все більше адаптуються до життя за кордоном, буде повільним.

Реальні зарплати

Посилення конкуренції за робітників, у тому числі із закордонними роботодавцями, та відновлення економіки сприятимуть зростанню зарплат у приватному секторі.
Лише в І кварталі 2024 року в середньому реальні заробітні плати збільшилися на 17.7% р/р. Високі темпи зростання зарплат збереглися й у ІІ кварталі, попри погіршення настроїв та очікувань бізнесу як щодо зміни кількості працівників, так і витрат на оплату праці. Поліпшення зайнятості, підвищення заробітних плат та зростання інших соціальних виплат сприяли подальшому збільшенню реальних доходів населення, а відповідно й стійкому зростанню споживання.
Водночас посилення конкуренції за доступну робочу силу, у тому числі із закордонними роботодавцями, та збереження м’якої фіскальної політики залишатимуться стійкими чинниками зростання зарплат у приватному секторі та відповідно споживчого попиту. Очікується, що реальні зарплати перевищать свій довоєнний рівень протягом 2025 року та зростатимуть надалі.
Графік: НБУ
Графік: НБУ
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас