Гетманцев розповів, на що найбільше зросли і зменшились видатки зведеного бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев розповів, на що найбільше зросли і зменшились видатки зведеного бюджету

Казна та Політика
356
Гетманцев розповів, на що найбільше зросли і зменшились видатки зведеного бюджету
Гетманцев розповів, на що найбільше зросли і зменшились видатки зведеного бюджету
За перші 7 місяців 2024 року видатки зведеного бюджету (загальний і спец фонд) склали 2 440,1 млрд. грн, що на 8,8% (+197 млрд. грн.) більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Про це повідомив народний депутат Данило Гетманцев з посиланням на дані Держказначейства.

На що найбільше зросли і зменшились видатки

Проти співставного періоду минулого року найбільше зросли видатки на безпеку, правоохоронну діяльність і судову владу — на 32,7% (+86,2 млрд. грн.).
Водночас найбільше зменшились видатки на підтримку економічної діяльності — на 10,6% («мінус» 9,7 млрд. грн.).
Видатки на оборону зросли на 5,3% (+55,7 млрд.грн.).
Структура видатків зведеного бюджету у функціональній розбивці:
  • оборона — 46,8%;
  • громадський порядок, безпека, судова влада — 14,3%;
  • соціальний захист — 11,5%;
  • освіта — 7,6%;
  • обслуговування держборгу — 6,3%;
  • медицина — 5,0%;
  • економічна діяльність — 3,4%;
  • загальнодержавні функції (в т.ч. вищі органи держуправління, місцева влада, фінансова та зовнішньополітична діяльність, без силових структур) — 2,6%;
  • інші функції — 2,5%.
Попри невеликі структурні зміни у порівнянні із аналогічним періодом минулого року, частка видатків на оборону, безпеку і правопорядок залишається сталою на рівні близько 60% видатків зведеного бюджету.
Нардеп зазначив, щоб підтримувати цю частку на рівні минулого року, необхідно збільшити видатки на сектор безпеки і оборони цього року на 500 млрд. грн, віднайшовши для цього відповідні внутрішні ресурси.
«На комітетському обговоренні ресурсного законопроекту щодо збільшення доходів і внутрішнього фінансування державного бюджету ми заслухали і погодились із аргументами Мінфіну та НБУ, зокрема щодо не підвищення ставки ПДВ та податку на прибуток для банків до 50%. Утім випадаючі доходи потрібно компенсувати», — написав Гетманцев.

Як планують покрити недонадходження до бюджету

Мінфін та НБУ планують покрити недонадходження до бюджету через додаткове скорочення непріоритетних видатків, економію від реструктуризації держборгу за єврооблігаціями та значне збільшення обсягів розміщення ОВДП на аукціонах, головним чином серед банків.
Враховуючи погашення ОВДП, йдеться про залучення додаткових 220 млрд грн з внутрішнього боргового ринку до кінця року.
«Сподіваюсь, що ці очікування справдяться. Також сподіваюсь, що поки законопроект готуватиметься до прийняття в цілому, ми матимемо більш зрозумілу картину, насамперед щодо активізації внутрішніх боргових аукціонів. В іншому випадку, аби не ставити під загрозу скорочення фінансування сил безпеки і оборони, не залишатиметься іншого варіанту ніж повернути на порядок денній раніше зняті з ресурсного законопроекту питання», — зазначив нардеп.
Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 11 417 про внесення змін до бюджету на 2024 рік, якими збільшила видатки на оборону на близько 500 мільярдів гривень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас