Фонд гарантування розпочав судовий процес проти Фірташа (оновлено) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування розпочав судовий процес проти Фірташа (оновлено)

Казна та Політика
175
Фонд гарантування розпочав судовий процес проти Фірташа (оновлено)
Фонд гарантування розпочав судовий процес проти Фірташа (оновлено)
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав судовий процес із колишніми власниками банку Надра з вимогою компенсувати збитки, завдані у зв’язку з його банкрутством.
Про це розповіла директор-розпорядник фонду Світлана Рекрут в інтерв’ю Forbes.
«Нещодавно ми подали кілька позовів щодо Надра Банку, у кількох із них фігурує безпосередньо Дмитро Фірташ. Вимоги про стягнення збитків охоплюють тривалий період функціонування банку», — сказала вона.
Щодо Надра Банку зараз є три позови на суму 10,9 млрд грн, 5,9 млрд грн і 1,7 млрд грн.
«Однак позовів за цим банком буде більше, оскільки епізоди заподіяння збитків охоплюють діяльність, починаючи з 2008 року, які умовно можна розбити на три етапи: перші власники, потім період тимчасової адміністрації та період Фірташа. Сума за епізодами досить велика — понад 30 млрд грн, у Фірташа — близько 15 млрд. Ми концентруємося на українській юрисдикції, за кордон іти не плануємо, оскільки прогнозовані надходження не покриють витрати», — сказала вона.
Раніше повідомлялося, що Дмитро Фірташ з 2014 року живе в Австрії, відколи його заарештували у Відні за запитом США. До 2019 року мільярдер пройшов усі інстанції судової влади в Австрії, зазнавши невдачі у спробі домогтися заборони на екстрадицію, але в червні 2023 року Вищий земельний суд Відня ухвалив рішення на користь українського бізнесмена, санкціонувавши повторний розгляд цього питання.
Банк Надра свого часу був одним із найбільших в Україні, перед банкрутством він посідав 11 місце за активами (35,8 млрд грн).
У лютому 2009 року в банк уперше ввели зовнішню адміністрацію. Відновити нормальну роботу він зміг, коли його купив Дмитро Фірташ. У серпні 2014 року банк Фірташа зобов’язали виплатити державі 228 млн грн. У 2015 році банк-гігант Фірташа був визнаний банкрутом. У червні 2015 року НБУ вирішив ліквідувати банк-гігант Фірташа.
Олег Арестархов, керівник з корпоративних комунікацій Group DF, прокоментував заяви ФГВФО:
«Я можу тільки процитувати офіційний пресреліз НБУ від 6 лютого 2015 року, де чітко йдеться про причини банкрутства. Там сказано: „Національний банк зазначає, що віднесення банку „Надра“ до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, призначення якої було викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту який не забезпечив якісного управління банком та фактично довів його до банкрутства“. І вже далі по тексту цього же релізу сказано: „Однак зусилля та заходи, що в подальшому вживалися менеджментом банку для покращення його діяльності та функціонування відповідно до встановлених нормативів, виявилися недостатніми в умовах фінансово-економічної кризи“. Якщо коротко: причини падіння банку — попередній менеджмент та фінансова економічна криза, що до речі вбило не тільки „Надра“ банк, але й третину банківської системи».
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас