Energy Institute назвав основні рекорди та тренди в енергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Energy Institute назвав основні рекорди та тренди в енергетиці

Енергетика
509
Energy Institute назвав основні рекорди та тренди в енергетиці
Energy Institute назвав основні рекорди та тренди в енергетиці
2023 рік відзначився геополітичними змінами та екологічними викликами, посиленням воєнних конфліктів та енергетичної кризи, що особливо відчула Україна.
Energy Institute (EI) спільно з KPMG та Kearney оприлюднили 73-є щорічне видання Статистичного огляду світової енергетики 2024, де вперше представили повні глобальні енергетичні дані за 2023 рік. Розповідаємо про головне.
Аналіз даних енергетики за 2023 рік вказує на п’ять ключових моментів.

1. Рекордне глобальне споживання енергії, при цьому вугілля та нафта стимулювали споживання викопного палива та ріст викидів до рекордних рівнів

  • Загальне споживання первинної енергії у світі досягло рекордного абсолютного максимуму, збільшившись на 2% порівняно з попереднім роком до 620 ексаджоулів (EJ).
  • Споживання викопного палива у світі досягло рекордного рівня, збільшившись на 1,5% до 505 EJ (завдяки росту споживання вугілля на 1,6%, нафти на 2% до понад 100 млн барелів, водночас споживання газу не змінилося). Як частка від загального споживання, вони склали 81,5%, що лише трохи нижче від 82% минулого року.
  • Викиди від енергетики зросли на 2%, вперше перевищивши 40 гігатонн CO2.

2. Сонячна та вітрова енергія вкотре вивела глобальне виробництво відновлюваної електроенергії на рекордний рівень

  • Виробництво відновлюваної енергії (за винятком гідроенергетики) зросло на 13% до рекордного глобального рівня 4,748 ТВт/год.
  • Це зростання майже повністю зумовлене вітром та сонцем, і склало 74% від усієї додатково виробленої електрики.
  • Як частка від споживання енергії відновлювані джерела (без гідро) склали 8%, або 15% з урахуванням гідроенергії.

3. Війна в Україні зміцнює балансування газу в Європі

  • Попит на газ у Європі впав на 7% після падіння раніше на 13% у 2022 році.
  • Частка росії в імпорті газу в ЄС впала до 15%, з 45% у 2021 році, при цьому імпорт СПГ до Європи обігнав трубопровідний газ вдруге поспіль.

4. Залежність від викопного палива у великих розвинених економіках, ймовірно, досягла піку

  • У Європі частка викопного палива впала до менше 70% первинної енергії вперше з часів промислової революції, завдяки зменшенню попиту на викопні ресурси та зростанню відновлюваної енергії.
  • Споживання викопного палива в США впало до 80% від загального первинного споживання енергії.

5. Економіки, що розвиваються, намагаються стримати зростання видобутку викопного палива, а введення відновлюваних джерел в Китаї прискорюється

  • У Індії споживання викопного палива зросло на 8%, забезпечивши майже весь приріст попиту, і становило 89% від загального споживання. Вперше в Індії було використано більше вугілля, ніж в Європі та Північній Америці разом узятих.
  • У Африці споживання первинної енергії знизилося у 2023 році на 0,5%. На викопне паливо припадало 90% загального енергоспоживання, а на відновлювані джерела (без гідро) — лише 6%.
  • Після повного відновлення Китаю після Covid використання викопного палива зросло до нового максимуму — на 6%, але як частка первинної енергії воно знижувалося з 2011 року до 81,6% у 2023 році. Китай додав 55% потужностей відновлюваної генерації у 2023 році, тобто більше, ніж решта країн світу разом узятих. Він також вперше випередив Європу за споживанням енергії на душу населення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас