Чим займаються українські біженці у Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим займаються українські біженці у Німеччині

Особисті фінанси
5822
Чим займаються українські біженці у Німеччині
Чим займаються українські біженці у Німеччині, Shutterstock
З початку повномасштабної війни допомогу в Німеччині отримали близько півтора мільйона українців — більше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Працездатних людей серед українських біженців приблизно дві третини, а точніше 64%.
2023 року більшість дорослих працездатних українських біженців проходили навчання на курсах німецької мови, оскільки для працевлаштування, згідно з Кодексом соціального забезпечення, необхідне володіння нею на рівні B1.
Багато українців вже оволоділи мінімальними навичками спілкування німецькою та заробляють собі на життя самі.
Близько 2000 євро на місяць отримують чоловіки на різних виробничих підприємствах, на забудовах, складах, у торгівлі, у сфері послуг.
Високо цінуються деякі робітничі спеціальності. Рівень зарплат, наприклад, водіїв, автослюсарів та зварювальників цілком гідний навіть за мірками Німеччини.
Жінки переважно доглядають за хворими та літніми людьми, працюють підсобниками у ресторанах та кафе, прибиральницями чи покоївками у готелях, нянями чи гувернантками у німецьких сім'ях. Щоправда, така низькокваліфікована праця приносить їм менше прибутку — у межах мінімальної зарплати.
Висококваліфіковані фахівці, які добре володіють розмовною німецькою або англійською мовою, легко влаштовуються в IT-сфері, автомобілебудуванні, машинобудуванні, агросекторі.
Нашим медикам надано можливість обіймати посади, які не вимагають підтвердження кваліфікації відповідно до стандартів, затверджених у Німеччині. Це, наприклад, лікарі та середній медичний персонал у оздоровчих пансіонатах, реабілітаційних чи психіатричних центрах.
Для українців, які підтвердили свою кваліфікацію та володіють німецькою на рівні C1, відкриваються всі можливості працевлаштування та оплати праці нарівні з громадянами ФРН. Інженери, лікарі, технологи, науковці, викладачі вищих навчальних закладів та коледжів заробляють 3000 євро та вище.
Наприклад, щомісячна компенсація за працю вчителя у спеціальному закладі для дітей з особливостями розвитку становить від 4000 до 5000 євро.

Нова реальність. Корисна інформація для тих, хто зараз в Україні, чи за кордоном

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас