Бюджет виплатить банкам 27,4 млрд грн за програмами «5−7−9%» і «єОселя» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет виплатить банкам 27,4 млрд грн за програмами «5−7−9%» і «єОселя»

251
Бюджет виплатить банкам 27,4 млрд грн за програмами «5−7−9%» і «єОселя»
Бюджет виплатить банкам 27,4 млрд грн за програмами «5−7−9%» і «єОселя»
Уряд в 2024 році закладе в бюджет кошти, як для пільгового кредитування великих підприємств за програмою «Доступні кредити 5−7-9%», так і фінанси на грантову підтримку переробних виробництв та малого бізнесу, створення технопарків та гуманітарне розмінування.
Про це заявила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.
На програми прямої підтримки української економіки в бюджет-2024 буде закладено понад 40 млрд грн, зокрема 27,4 млрд грн на компенсацію кредитних ставок.
«Сумарно програми прямої підтримки української економіки складатимуть понад 40 млрд гривень. Ці гроші будуть допомагати з доступом до фінансів, активізувати економічно активних людей, розвивати промислове виробництво і залучати бізнес до розмінування», — заявила Юлія Свириденко.
На програму «Доступні кредити 5−7-9%», яка дозволяє бізнесу використовувати ліквідність банків за пільговими відсотками, у проєкті бюджету закладено 18 млрд грн.
Програма доступної іпотеки єОселя, яка орієнтована на громадян, які хочуть мешкати в Україні та мати гідні житлові умови, також є дієвим стимулом для розвитку будівництва.
«Наразі передбачається, що в рамках бюджету ця програма отримає 9,4 млрд грн. Наш орієнтир — задовольнити попит на фінансування 10 тис. квартир цього року та 12 тис. у 2024 році. Для цього будемо залучати додаткові джерела надходжень», — пояснила Юлія Свириденко.
Ще одна програма уряду — мікрогранти для малого бізнесу, якими вже вдалося стимулювати створення або розвиток понад 7 тисяч бізнесів по всій країні. «Наступного року ми плануємо видати 13 тис. мікрогрантів. Окремий фокус буде спрямовано на ветеранів, ветеранок та їхні родини, яким ми плануємо надати додатково тисячу грантів», — зазначила Юлія Свириденко.
За її словами, на грантові програми для бізнесу в проєкті бюджету-2024 пропонується передбачити загалом майже 5 млрд грн.

Читайте також: Зміни в програмі єОселя: хто та яке житло може придбати

Але найважливішим елементом прямої підтримки бізнесу, за її словами, наступного року буде розвиток промислового виробництва. «Перш за все, ми продовжимо видавати гранти на розвиток переробних підприємств і як наслідок — створення додаткових робочих місць. Підприємства активно користуються можливістю вкладати власні кошти, знаючи, що на ці інвестиції можна отримати грант до 8 млн грн. Цього року ми очікуємо, що вдасться видати 700 грантів. Орієнтир на наступний рік — 1000 грантів. Фінансування на ці гранти передбачене з тих самих джерел, що і мікрогранти», — розповіла Юлія Свириденко.
Уряд планує повернутись до фінансування компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. На ці цілі планують виділити 1 млрд грн.
Також Юлія Свириденко розповіла про підтримку створення і розвитку індустріальних парків та гуманітарного розмінування українських земель.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас