В Минэкономики планируют выйти на переговоры по промышленному безвизу с ЕС в 2022 году — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Минэкономики планируют выйти на переговоры по промышленному безвизу с ЕС в 2022 году

Казна и Политика
243
У Верховній Раді у середу, 17 лютого, зареєстрували законопроєкт № 5091 щодо гарантування прав на об’єкти нерухомого майна, який має захистити права інвесторів і навести лад на ринку нерухомості, пишуть nerukhomi.
Його було розроблено заступником голови комітету Верховної Ради з питань будівництва Оленою Шуляк і групою народних депутатів.
Як вказано в пояснювальній записці, документ заповнить низку прогалин в законодавчому регулюванні будівельної галузі. Всі визначені законом шляхи інвестування та фінансування будівництва об’єктів нерухомості не можуть в повній мірі захистити права інвесторів в будівництво, забезпечити прозоре залучення коштів і роблять ринок будівництва непривабливим як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів, а також захищають права інвесторів від недобросовісних забудовників тільки декларативно. Це підтверджується наявною кількістю житлових недобудов, будівництво яких не завершується протягом багатьох років.
При укладанні договорів, якими передбачається інвестування в будівництво об’єктів нерухомого майна, більшість інвесторів не мають всієї інформацією щодо об’єкта будівництва, наявності у замовника будівництва права на виконання будівельних робіт, проєктної документації на будівництво, реального стану будівництва об’єкта тощо. Також інвестор позбавлений реальної можливості контролювати замовника будівництва. При цьому замовник будівництва може вводити в оману потенційних інвесторів щодо важливих для них відомостей.
У зв’язку з недосконалістю законодавчого регулювання інвестори тривалий час не можуть ні отримати у власність об’єкти нерухомого майна, ні повернути кошти, залучені в будівництво таких об’єктів.
Щоб виправити цю ситуацію, і був розроблений законопроект № 5091. Його основною метою є створення правових механізмів для забезпечення державою речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості, право на виконання будівельних робіт щодо яких отримано з дати набрання законопроєктом чинності.
У пояснювальній записці уточнюється, що реалізація даної ініціативи не потребує додаткового фінансування з державного та місцевого бюджетів.

Довідка Finance.ua:

  • У Верховній Раді 16 лютого зареєстрували законопроекти №№ 5071 та 5072, щодо реформування та підвищення відповідальності в сфері містобудівної діяльності. Документи розширюють коло суб’єктів у сфері містобудування, які мають право надавати сервісні послуги, монополістом яких на сьогодні є держава.
  • Вартість квадрата нерухомості в Києві сягнула 27 700 грн у грудні 2020. Аналітики підбили підсумки ринку новобудов у 2020 році: ціни та статистика для Києва та області, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова та Івано-Франківська.
По материалам:
Укрінформ
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас