«Дію» обновили и убрали одну функцию — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Дію» обновили и убрали одну функцию

Личные финансы
3701
До кінця кампанії декларування залишився тиждень. При заповненні розділу «Об’єкти нерухомості» у Реєстрі декларацій може виникнути чимало запитань, які, на перший погляд, здаються незрозумілими та складними.
Про особливості електронного декларування-2021 пише Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).
Що і як декларується. В розділі «Об’єкти нерухомості» потрібно зазначити відомості про всі об’єкти нерухомості (у тому числі земельні ділянки), що перебувають у власності, володінні чи користуванні у вас або у членів вашої сім’ї.
Загальні правила щодо зазначення у декларації права власності, володіння та користування об’єктів нерухомості:
Власність. Декларуються всі об’єкти, що перебувають у власності (у тому числі спільній), у вас або членів вашої сім’ї станом на останній день звітного періоду.
Володіння/користування. Для володіння та користування діють два правила:
Декларуються всі об’єкти, якими ви або члени вашої сім’ї володіли/користувалися протягом не менше половини днів звітного періоду (безперервно або сукупно).
  • Якщо ви заповнюєте будь-яку з декларацій, які охоплюють весь рік (щорічна, кандидата на посаду, після звільнення), то цей строк дорівнює 183 дням. Однак, при поданні декларації перед звільненням такий термін буде саме половина днів звітного періоду. Наприклад, якщо ви припиняєте діяльність 1 березня і подаєте таку декларацію, то половина звітного періоду дорівнює 30 дням.
  • Декларуються всі об’єкти, якими ви або члени вашої сім’ї володіли/користувалися станом на останній день звітного періоду.
Навіть якщо ви володіли/користувалися майном менше половини днів звітного року/періоду, але станом на останній день такого періоду ви або члени вашої сім’ї володіли/користувалися таким майном — його слід зазначити.
«Дію» обновили и убрали одну функцию
Як правильно зазначити вартість об’єкта нерухомості. У декларації вказується вартість об’єкта на момент набуття права на цей об’єкт. Тому, при зазначенні вартості слід керуватися документами, на підставі яких у вас або членів сім’ї виникло таке право. Це може бути вартість за останньою грошовою оцінкою або вартість, що зазначена у договорі, наприклад, купівлі-продажу. Здійснювати оцінку майна для заповнення декларації не потрібно.
Якщо об’єкт нерухомості знаходиться в оренді або на іншому праві користування у вас або у члена вашої сім’ї, його вартість може бути зазначена у документі, що надає вам право користування цим об’єктом. Якщо у такому документі вартість не зазначено — ставимо позначку «Не відомо».
Якщо об’єкт нерухомості знаходиться у вашій власності або у власності члена вашої сім’ї, але його вартість на момент набуття права вам невідома і її неможливо встановити (наприклад, через втрату документів), у полі «Вартість» — обираємо «Не відомо».
Якщо у документах одночасно зазначена ціна та вартість за останньою грошовою оцінкою, то зазначати у декларації слід саме вартість за останньою грошовою оцінкою.

Довідка Finance.ua:

Помилки у вашій декларації: якщо ви допустили помилку в декларації, а її повну перевірку ще не розпочато, ви можете виправити дані.
  • Якщо ви виявили помилку в декларації впродовж 7 днів із дати подачі декларації, то можна подати виправлену декларацію (не більше 3 разів); для цього не потрібно звертатися до НАЗК окремо.
  • Треба натиснути на кнопку «Подати виправлену декларацію», яка є активною впродовж відповідного строку у вашому електронному кабінеті в полі поданої декларації. Після завершення цього строку подати декларацію з достовірними відомостями (виправлену) можна лише за результатами проведеної повної перевірки декларації НАЗК.

Декларація про доходи: що потрібно знати платнику податків 🧾

По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас