Навіщо в Україні потрібна «нульова» декларація - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо в Україні потрібна «нульова» декларація - думка експертів

Казна та Політика
3336
Приблизно 3,4 млн українців (дані Держстату) в працездатному віці офіційно ніде не працюють і не показують свої доходи. Щоб узаконити майно та активи, які зароблені в тіні, потрібно буде подати декларацію в період з 1 липня 2021-го до 1 липня 2022-го. Якщо є готівка, її потрібно покласти на рахунок у банку або ж купити облігації внутрішньої держпозики (цінні папери).
Про це пише Обозреватель.
Більш ніж 30% українського ВВП перебуває в тіні, йдеться в даних Мінекономіки. І це ще позитивні прогнози, за різними оцінками ця цифра доходить до 50% всієї економіки.
Карати за задекларовані «тіньові» активи не будуть. Це дозволить один раз показати свої статки, а далі жити за законом. «Нульову» декларацію підтримують і народні депутати, і представники експертного середовища. Більше того, її впровадження президент Зеленський обіцяв під час передвиборчої кампанії.
Керівний партнер Baker Tilly Ukraine Олександр Почкун впевнений, що податкова амністія також дозволить вирішити і проблеми для бізнесу.
«Багато українських підприємств структуровані через іноземні юрисдикції. Часто це роблять не для податкової оптимізації, а для того, щоб всі суперечки проходили в іноземній юрисдикції. У цивілізованих судах відстоювати свої права простіше. Не завжди це можна зробити просто і відкрито. Це робили через дарування, номінальних директорів і так далі. Зараз власникам треба декларувати свої права володіння. І тут виникає питання можливості регуляторного тиску на декларанта», — пояснив Почкун.
Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев як позитивний приклад розповідає про досвід Аргентини. Там таке нововведення дозволило значно поповнити бюджет країни.
«Мені подобається історія Аргентини, де в 2016 році прийшов новий президент Маурісіо Макрі, провів амністію капіталу і закликав повернути гроші в країну. І це дозволило вивести на світ божий 117 мільярдів доларів, не тільки в грошах, але і в інших активах. Адже амністувати потрібно не тільки капітал, але, скажімо, і нерухомість, яка є в Україні і за кордоном, інші цінності», — сказав Гетманцев.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас