Украина готовится к запуску электронных товарных накладных со странами ЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Украина готовится к запуску электронных товарных накладных со странами ЕС

Казна и Политика
575
Трапляються ситуації, коли в магазині, на ринку, в транспорті чи в будь-якому іншому закладі сфери послуг відмовляються приймати в якості оплати за товар чи послугу дрібні монети чи зношені гроші. Відсутність здачі у продавця з купюр великого номіналу також часто стає проблемою саме покупця.
Чи так це повинно бути, розповіли у Координаційному центрі з надання правової допомоги
Зазначається, що відносини споживач і продавець або надавач послуг регулюються порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 15 червня 2006 р.
«Касир у магазині, продавець на ринку чи інший працівник сфери обслуговування, з яким розраховується споживач за товар чи отриману послугу, зобов’язаний приймати банкноти і монети всіх номіналів, які випускає Національний банк (у тому числі розмінні, обігові монети, пам’ятні та зношені банкноти і монети), що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності. Також вони мають забезпечувати наявність у касі банкнот для здачі (крім тих, карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком)», — сказано в повідомленні.
Якщо продавець відмовляється приймати у покупця чи клієнта сфери послуг монети чи банкноти, які є дійсними засобами платежу, то на продавця або надавача послуг чекає адміністративна відповідальність, передбачена ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: Порушення правил торгівлі, виконання робіт і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю, і тягне за собою накладення штрафу від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Крім цього, якщо особа протягом року вже притягалась до адміністративної відповідальності за цією статтею, то передбачено покарання у вигляді штрафу від 5 до 27 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Щоб притягнути порушника до відповідальності, потрібно звернутися до Держпродспоживслужби або правоохоронних органів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас