Зростання цін в рф: у продовольчої інфляції відмовили гальма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін в рф: у продовольчої інфляції відмовили гальма

351
Поки путін вимагає від уряду і ЦБ знизити інфляцію, вона розганяється в найчутливішій для населення частині — продуктовій. За даними Росстату, за останній тиждень (20−26 серпня) на 0,5−1% подорожчали вершкове масло і соняшникова олія, молоко, ковбаси, свинина, чорний хліб.
Дешевшають лише сезонні овочі та фрукти (-1,3%). В річному вимірі індекс цін на продовольчі товари закріпився близько 10%, пише The Moscow Times.
Зазначається, що на кінець липня річне зростання цін на хліб і молоко встановило рекорд із січня і лютого 2023-го — 11,2% і 10,7%, відповідно. «Зростання цін на їжу набуває все більш лякаючого характеру», — коментують аналітики.
Ціни прискорюються широким фронтом: свинина, молочні продукти, соняшникова олія, хліб. Прискорення продовольчої інфляції б’є насамперед по малозабезпечених людях, у яких висока частка витрат на харчування.
Дорожчають не тільки продукти. Бензин, незважаючи на заборону експорту, продовжує дорожчати швидше за інфляцію, але з невеликою тенденцією до сповільнення. Зростання цін на будматеріали має стійко підвищений характер. «Продовжуємо з минулого тижня спостерігати зростання індексів цін на автомобілі — як на вітчизняні, так і на іномарки», — додають аналітики «Твердых цифр».

Стан економіки рф

Незважаючи на жорсткі санкції, російська економіка стрімко зростає. Очікується, що цього року російський ВВП зросте більш ніж на 3% у реальному вираженні. Щоправда, інфляція надто висока — у червні ціни зросли на 8,6% у річному вимірі.
російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь. Зазначається, що вона продемонструвала ключові ознаки слабкості відтоді, як Захід уперше почав запроваджувати санкції проти цієї країни у 2022 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас