Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв

Страхування
12
Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв
Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв
В умовах війни українці перетинають кордон на власних автівках, адже авто дає відчуття безпеки та мобільності, особливо в умовах невизначеності. Проте для того, щоб виїхати за межі України, не достатньо просто мати автомобіль і вирушити на ньому в дорогу. Однією з обов’язкових умов для безпечного і легального перетину кордону є наявність поліса Зелена картка.

Що таке Зелена картка?

Зелена картка, або сертифікат міжнародного автомобільного страхування (International Motor Insurance Certificate) — це міжнародний страховий поліс, який покриває відповідальність водія на території інших країн. Вона працює аналогічно до ОСЦПВ (обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. — ред.), адже обидва поліси покривають відповідальність водія перед третіми особами. Проте якщо ОСЦПВ діє на території України, то Зелена карта — за кордоном.
Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв
Зелена картка діє в усіх країнах Європи та деяких інших країнах світу. Перелік країн-членів міжнародної системи «Зелена карта».
До речі, з початку 2025 року всі країни-члени системи повинні будуть визнавати електронні сертифікати Зелена картка. Водії зможуть пред’являти страховий сертифікат у цифровому вигляді, зберігаючи його, наприклад, у PDF-файлі на мобільному пристрої. Після впровадження цієї ініціативи поступово планується відмова від друкованих версій сертифікатів.

Чому зелена картка актуальна для водіїв?

Зелена картка — це ваша фінансова безпека, адже без належного страхового покриття кожна аварія може коштувати величезних сум, які доведеться покривати самостійно.

Що покриває зелена картка та в яких країнах вона діє?

Поліс Зелена картка покриває витрати на відшкодування третім особам у разі ДТП:
  • матеріальні збитки (ремонт автомобіля, майна);
  • медичні витрати потерпілих тощо.
Суми відшкодувань залежать від законодавства країни, в якій сталася аварія. Наприклад, у сусідній Польщі суми покриття у 2023 році становили 5 млн євро за персональні травми та 1 млн євро за матеріальні збитки.
Ціну зеленої картки визначає МТСБУ (Моторно-транспортне страхове бюро). При цьому вартість страховки варіюється, залежності від:
  • терміну дії поліса (від 15 днів до 1 року);
  • типу транспортного засобу.
Наприклад, для легкових авто вартість поліса на 15 днів становить 1 214 грн, на місяць — 11 934 грн, на три місяці — 5 217 грн, а на рік — 13 493 грн.

Як швидко оформити Зелену картку і не переплачувати?

Сьогодні оформити поліс Зелена карта можна за кілька хвилин онлайн, уникаючи черг на кордоні та не переплачуючи за термінове оформлення.
Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв
Все, що потрібно — зайти на сайт, вказати необхідний термін дії поліса та напрямок подорожі, обрати необхідний поліс і отримати його на свою електронну пошту.
На Finance.ua ви можете в кілька кліків порівняти ціни різних страхових компаній і оформити поліс за найкращою ціною.

Замовити Зелену картку на Finance.ua 🚗

Як зекономити на Зеленій картці в Україні: лайфхаки для водіїв
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас