Як правильно заощаджувати навіть з невеликою зарплатою — топ-7 порад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Як правильно заощаджувати навіть з невеликою зарплатою — топ-7 порад

Особисті фінанси
163
Як правильно заощаджувати навіть з невеликою зарплатою — топ-7 порад
Відкладати кошти, маючи при цьому невеликий дохід — непросте завдання. Та це не є недосяжною метою, якщо поставитись до неї серйозно та все спланувати. Ми підібрали топ-7 порад, які допоможуть принаймні ознайомитись із можливостями та стратегіями заощаджень, і це працює для кожного.
1. Бюджетування
Створення бюджету є головою всього. Це допоможе ефективно керувати грошима. Підбийте підсумки своїх доходів і витрат, щоб зрозуміти, куди йдуть ваші гроші щомісяця. Виділіть частину свого доходу на такі потреби, як оренда, продукти та комунальні послуги, і відкладіть фіксовану суму для заощаджень. Будьте реалістичними щодо своїх звичок щодо витрат і визначте сфери, де ви можете знизити витрати.
2. Відстежуйте свої витрати
Відстежуйте всі витрати, якими б скромними вони не були. Використовуйте мобільні додатки, щоб складати бюджет, або просто ведіть таблицю в Excel чи Google Sheets граму. Це допоможе виявити зайві витрати та знайти можливості заощадити. Регулярно переглядайте свої витрати, щоб не відставати від них, і за потреби вносьте корективи.
3. Скоротіть непотрібні витрати
Скоротіть візити до кав’ярень (чому б не зробити запашну каву власними руками та взяти із собою термокухлик?), проаналізуйте, чи вартий цьогорічний шопінг витрат, скасуйте підписки на послуги, якими не користуєтесь. Або знайдіть альтернативні варіанти. Наприклад, сімейна підписка на YouTube чи Spotify, замість того, щоб платити повну вартість за одну персону. Шукайте способи заощадити на предметах першої необхідності, наприклад на продуктах, за допомогою розпродажів, використання купонів і купівлі гуртом. Водночас не забувайте, що на певних продуктах заощаджувати не варто, адже рахунок за надання медичних послуг у разі отруєння абощо може бути значно більшим.
4. Живіть нижче своїх можливостей
Скоригуйте свій спосіб життя, щоб жити нижче своїх можливостей. Уникайте спокуси не відставати від інших або дозволяти собі непотрібну розкіш. Неважливо, що у Марічки п’ятнадцятий айфон, а у вас андроїд, який ще добре працює. Намагайтесь позбутись відчуття меншовартості, адже ви відкладаєте на щось важливе, а Марічка могла просто витратити останні гроші та взяти ще й розстрочку.
5. Знайдіть додаткові джерела доходу
Вивчіть можливості збільшити свій дохід поза звичайною роботою. Наприклад, фриланс, монетизація хобі, робота на неповний день або продаж онлайн.
6. План на випадок надзвичайних ситуацій
Створіть фінансову подушку для покриття несподіваних витрат, таких як рахунки за лікування або ремонт авто. Варто заощадити стільки, щоб покрити ваші базові витрати на період 3−6 місяців.
7. Звертайтесь по допомогу в разі потреби
Не варто тягнути гроші з подушки, якщо у вас раптом стали несподівані витрати. Ви завжди можете звернутись до нас, і ми надамо потрібну суму. Повернути кошти можна з наступної зарплати, уникнувши таким чином переплат, особливо якщо це ваше перше звернення і воно не перевищує 30 днів.
За матеріалами:
CreditPlus
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас