Як поїхати в Україну та зберегти виплати в Німеччині: покрокова інструкція для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як поїхати в Україну та зберегти виплати в Німеччині: покрокова інструкція для українців

Світ
525
Як поїхати в Україну та зберегти виплати в Німеччині: покрокова інструкція для українців
Як поїхати в Україну та зберегти виплати в Німеччині: покрокова інструкція для українців
Українці, які отримали тимчасовий захист у Німеччині, можуть відвідувати Україну без втрати соціальних виплат. Проте, для збереження допомоги та дійсності дозволу на проживання, важливо дотримуватись певних правил та узгоджувати свої дії з центром зайнятості.
Visitukraine. today розповідає, як діяти, якщо потрібно поїхати в Україну, посилаючись на сайт Федерального відомства у справах міграції та біженців.

Як впливають поїздки на соціальні виплати

Перш за все, потрібно розуміти, що вимоги до українців відрізняються, залежно від тривалості перебування в Україні. При цьому, термін, на який ви їдете з Німеччини потрібно визначити точно і заздалегідь.
«Немає значення, на який проміжок часу ви повертаєтеся: лише на три тижні, на пів року чи назавжди. Ви маєте визначитися з тривалістю перебування в Україні заздалегідь, бо залежно від цього діють різні правила та приписи», — наголошують у відомстві.
Відповідно чинного законодавства, діють наступні правила:
  • Короткострокові поїздки: до 3 тижнів на рік (21 календарний день). При короткострокових поїздках, за умови попереднього узгодження з центром зайнятості (Jobcenter) та тимчасових причин для поїздки, соціальні виплати не припиняються, і ваша реєстрація в Німеччині залишається дійсною.
  • Довгострокові поїздки: до 6 місяців. При поїздці довше трьох тижнів, соціальна допомога зазвичай виплачується лише за три тижні, а після повернення до Німеччини її виплата може бути припинена. Щоб відновити виплати, необхідно подати нову заяву.
  • Повернення в Україну: якщо ви перебуваєте за межами Німеччини більше ніж 6 місяців, ваш дозвіл на проживання може бути анульований. Імміграційні органи можуть продовжити цей термін, але для цього потрібно надати обґрунтування тимчасової відсутності.
Тривалі або поважні причини для поїздки (наприклад, догляд за членом сім’ї або вступ до університету) вважаються не тимчасовими й можуть призвести до анулювання посвідки на проживання.

Що необхідно зробити перед виїздом в Україну

Перед виїздом з Німеччини, у Федеральному відомстві у справах міграції та біженців українцям рекомендують обов’язково здійснити наступні кроки:
  • 1. Узгодження з центром зайнятості: Подайте заяву до Jobcenter за 1−2 тижні до виїзду, вказавши тривалість поїздки та орієнтовні дати виїзду і повернення.
  • 2. Перевірка терміна дії посвідки на проживання: Переконайтеся, що ваш дозвіл на проживання дійсний на весь період перебування за кордоном. Якщо потрібно, подайте заяву на його продовження.
  • 3. Інформування центру зайнятості: Повідомте Jobcenter про вашу поїздку до виїзду з країни.
Поїздки до України можливі для українців з тимчасовим захистом у Німеччині, проте важливо дотримуватись всіх правил, щоб уникнути втрати соціальних виплат і анулювання дозволу на проживання.
Нагадаємо, західна частина ФРН виявилася найпопулярнішим регіоном серед українських біженців. А у містах Берлін та Гамбург, які одночасно є федеральними землями, найбільша концентрація українців по відношенню до місцевих жителів.
За матеріалами:
visitukraine.today
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас