Вадим Груша: використання криптовалют в Україні. Від магазинів до онлайн-платформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Груша: використання криптовалют в Україні. Від магазинів до онлайн-платформ

Криптовалюта
884
Вадим Груша: використання криптовалют в Україні. Від магазинів до онлайн-платформ
Вадим Груша: використання криптовалют в Україні. Від магазинів до онлайн-платформ
У березні 2024 року найбільший телеканал Бразилії несподівано повідомив про успіхи впровадження Bitcoin у життя містечка Роланте. Його представник Рікардо Стім заявив, що за місяць те стало найбільшим містом Бразилії, яке приймає BTC, а за два місяці - найбільшим у світі. Сьогодні вже 40% торгових точок Роланте приймають криптовалюту — незабаром до них приєднаються сфери послуг та охорони здоров’я. Також місто встановило банкомати для купівлі цифрових активів на кожні 105 жителів.
Тепер, за даними BTCMap, Роланте — місто #1 за прийняттям BTC як платіжного засобу.
Новина про успіх Роланте — це причина радості всієї спільноти, а ще чудовий привід обговорити, як йдуть справи з криптовалютою в Україні: чи можна за BTC купити каву, зробити онлайн-замовлення і наскільки близько ми вже наблизилися до нашої мети.

Які компанії в Україні приймають криптовалюту

І почнемо ми з того, як звичайні компанії впроваджують криптовалюту у свої торгові процеси. Адже саме їхні рішення в теорії відображають реальний запит суспільства.
● Одним з перших великих гравців, які пропонують оплату в криптовалюті, став забудовник DIM. У 2022 він запропонував покупцям нерухомості функцію купівлі за чотири стейблкоїни — USDT, USDC, токен від Binance і DAI. У майбутньому компанія пообіцяла розширити список, додавши BTC і ETH, але все ще не зробила цього. Варто зазначити, що компанія інтегрувала цю функцію без будь-чиєї допомоги.
● Тоді ж на ринок було випущено бізнес-рішення від української криптобіржі WhiteBit — докладніше про нього ми поговоримо в наступному розділі. У 2022 з його допомогою мережа магазинів техніки Stylus і мережа популярних шоурумів ТехноЇжак запустили оплату криптою. Вона стала доступна як у фізичних, так і онлайн-магазинах.
● Після до ініціативи WhiteBit приєднався Foxtrot — ритейлер техніки зі 160+ точками по всій країні. Послуга стала доступна і на офіційному сайті. Riker, що займається збутом електрокарів, також запустив розрахунок цифровими активами. Його особливістю стала оплата через POS-термінал, тобто еквайринг.
● Останньою з великих новин сталоповідомлення про підтримку понад ста криптовалют дистриб’ютором DEKA, який є посередником таких брендів, як Swarovski, Casio і ще приблизно п’ятдесяти компаній.
Як ви могли звернути увагу, компанії, що запустили функцію криптоплатежів, поділяються на два типи: рідкісні, великі гравці, які самостійно запустили підтримку, і магазини, які використовували готове універсальне рішення. Таких інноваційних рішень в Україні сьогодні мінімум два — одне для бізнесу і одне для покупців.

Два універсальних рішення

Перша угода з оплатою в криптовалюті в Україні відбулася ще 2017 — це була купівля квартири засновником TechCrunch за 212 Ethereum (ETH), записана в блокчейн за допомогою смарт-контракту. Але масовим це явище не стало. Щоб дати доступ людям купувати за рахунок криптовалюти, знадобилося ще близько п’яти років.
Рішення для бізнесу. Програма, що дозволила бізнесу будь-яких розмірів запустити підтримку криптовалютних активів. Автором рішення стала WhiteBIT — українська компанія і найбільша біржа Європи. Сьогодні вона посідає 35 місце в рейтингу бірж із 5,2 млн щоденних відвідувань. За версією CoinGecko на 18 місці. Вона дає змогу підключати криптоплатежі для оплати 130+ цифровими активами — як на онлайн-платформах, так і у звичайних магазинах за допомогою POS-терміналу.
З лютого 2023 року WhiteBIT почав обробку криптоплатежів на території всього Європейського союзу, встановлюючи термінали для еквайрингу в фізичних точках.
Рішення для користувачів. Ще одним універсальним рішенням стали криптовалютні картки — фізичні або віртуальні, дебетові або кредитні, що дають змогу оплачувати покупки криптовалютою навіть у тих магазинах, які не підтримують цифрові активи. Механізм їхньої роботи наступний: у момент купівлі валюта автоматично конвертується у фіат за актуальним курсом. Розрахунок відбувається вже у фіатній валюті. Таким же чином можна платити за покупки в онлайн-магазинах.

Відкриті можливості для всіх

Ці два види рішень відкривають можливість криптовалютних платежів для всього населення країни. Дозволяють використовувати криптовалюту від звичайних магазинів до онлайн-платформ, фактично повністю покриваючи запит на зручні фінансові інструменти, як з боку спільноти користувачів, так і з боку бізнесу будь-якого формату.
Якщо ви не маєте досвіду в роботі з цифровими активами, то як бізнес, можете отримати можливість швидко налаштувати криптовалютні платежі. Чим оперативно і скористалися Stylus, ТехноЇжак, Foxtrot, DEKA та інші. А як користувач — вигідно й ефективно оплачувати рахунки, від кави до готелю, у будь-яких частинах світу. Не хвилюючись про конвертацію у місцеву валюту, комісії за виведення і розрахунок.
Сьогодні 15% громадян нашої країни використовують криптовалюту для оплати послуг і товарів, збереження грошей і міжнародних переказів. Але на шляху до повноцінного прийняття попереду ще багато роботи. Запущені проєкти і відгук спільноти свідчать про те, що ми на правильному шляху. І в майбутньому ми обов’язково досягнемо 100%.
Вадим Груша, CEO платформи цифрових фінансів Trustee Plus
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас