Вадим Груша: інтеграція блокчейн у фінансову та правову системи України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Груша: інтеграція блокчейн у фінансову та правову системи України

Криптовалюта
384
Вадим Груша: інтеграція блокчейн у фінансову та правову системи України
Вадим Груша: інтеграція блокчейн у фінансову та правову системи України
2023 року заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков заявив, що блокчейн, зокрема, і web3-індустрія в цілому можуть стати «потужним драйвером технологічного та економічного розвитку країни», здатним посилити цифровізацію України та її лідерські позиції у криптовалютній сфері.
Технологія блокчейну Bitcoin справді здатна не просто створити нові можливості для фінансової та правової систем України, а й вивести їх на новий рівень.
У цій колонці обговоримо, чи готові українці до впровадження цифрових активів, чого вже досягла держава в цій сфері, наскільки гостро стоїть питання регулювання і що на нас усіх чекає попереду.

А ви користуєтесь криптовалютою?

Мене звуть Вадим Груша, я CEO мобільної платформи для зберігання та управління цифровими фінансами Trustee Plus. Я та моя команда ще 2018 року звернули увагу на запит користувачів у простому та зручному інструменті для роботи з криптовалютою та розпочали роботу над першим додатком — Trustee Wallet.
Зазначу, у 2020 році Україна посіла перше місце в рейтингу прийняття криптовалют на основі аналізу 154 країн. 2022 року країна увійшла до трійки, а 2023 року розташувалася на п’ятому місці.
За даними TripleA, в Україні криптовалютою користуються вже 15,7% населення або 6,5 млн осіб — і це вже досить старі дані за 2022 рік.
Так, голова Binance по регіону заявив, що кількість клієнтів у 2023 році зросла на 26%. А активна аудиторія програми Trustee Plus з України перевищила 100 тис. осіб вже у вересні - трохи більше, ніж рік після запуску.
Українці користуються криптовалютою, і щодня ​​таких людей стає дедалі більше.

Чого ми вже досягли у плані інтеграції?

Україна не лише обганяє багато країн за рівнем прийняття криптовалют, але і зміцнює свої позиції й у плані цифровізації державних систем, зокрема фінансової та правової. Bitcoin та блокчейн здатні прискорити цей процес — автоматизувати податкові завдання за допомогою смарт-контрактів, оптимізувати витрати, знизити витрати на міжнародні розрахунки та багато іншого.
Щоб оцінити прогрес, наведемо приклади вже запущених, успішних проєктів:
● у грудні 2022 року Мінцифри запустив курс криптовалютної грамотності - 100 годин теорії та практики на реальних прикладах, безкоштовно для всіх бажаючих;
● також міністерство розпочало впровадження метавсесвітів для державних послуг. Пілотною функцією стала віртуальна реєстрація шлюбу та процес розлучення;
● у лютому 2023 три команди, включаючи Incrypted, запустили NFT-колекцію для збору коштів на фронт. У листопаді Рада схвалила поправки до закону, внісши визначення «цифрової поштової марки» на базі блокчейну, тобто NFT-токена;
● технологію блокчейну було інтегровано у земельний кадастр для контролю та захисту прав власності, вирішення спірних правових питань землеволодіння;
● було запущено регуляторну пісочницю — особливі умови для розробки та інтеграції інноваційних проектів, щодо яких ще не опрацьовано нормативну базу. Це прямо стосується будь-яких криптовалютних проєктів у країні.
У звіті від Мінцифри, що досліджує проблеми та перспективи web3-технологій в Україні, представники компаній запропонували також нові ідеї для інтеграції:
● електронні черги в установах на базі блокчейну та цифрового підпису;
● інтеграція ідентифікації на базі ZK-proofs — доказів із нульовим розголошенням, наприклад, для використання в роботі суду присяжних;
● розподілений реєстр даних для виключення людського фактора під час проведення тендерів та підвищення прозорості усієї системи;
● використання блокчейну для голосувань та проведення опитувань серед населення. Наприклад, під час розподілу бюджетних коштів.

Чи сприятиме законодавство інтеграції?

Важливим моментом у розвитку та інтеграції Bitcoin та блокчейну в державні системи є регулювання. Його відсутність негативно впливає на ініціативи будь-якого роду, уповільнюючи їх чи зовсім заморожуючи через неясність у правилах гри.
На жаль, в Україні сьогодні саме така ситуація. Готовий та схвалений на всіх рівнях закон був заморожений до моменту ухвалення поправок до Податкового кодексу. А поправки застрягли у регуляторному пеклі - вже понад два роки вони не можуть бути погоджені.
Весь цей час компанії продовжують працювати в «сірій зоні», а нові проєкти або чекають на вирішення питання, або ж ідуть в інші юрисдикції.
Відсутність чітких правил негативно позначається на всіх: держава не отримує податків ($10,4 млрд тільки з 2016 по 2022), втрачає позиції на криптовалютній арені, можливості для інтеграції нових технологій, громадяни не отримують належного захисту своїх прав, компанії вимушено шукають обхідні шляхи вирішення завдань.
У тому ж звіті від Мінцифри сказано, що трапляються випадки, коли український проєкт допомагає з інтеграцією біткойну в системи ЄС, ОАЕ та інших країн, але не бачить запиту з боку державних структур України.
При цьому компанії України відкриті до діалогу з владою щодо регулювання. Його відсутність уповільнює процес інтеграції криптовалютних технологій у правову та фінансову системи.

Що нам слід зробити далі?

Нам як звичайним користувачам і як приватним інвесторам, і як представникам криптовалютного сектору важливо продовжувати діалог з регуляторами для прискорення ухвалення нормативних правил.
Це не станеться швидко і не стане «чарівною паличкою» для вирішення проблем, але буде першим кроком у правильний бік.
Незважаючи на масове прийняття криптовалют у країні, сьогодні все ще є люди, впевнені в тому, що український ринок непривабливий для запуску ініціатив на базі блокчейну. Ми повинні змінити це, насамперед створивши сприятливі та вигідні умови для стартапів. Без держави зробити це буде неможливо.
Запуск регуляторної пісочниці - хороше рішення, що знижує поріг для нових проєктів. Але окрім неї мають бути програми фінансування, особливі умови розвитку, податкові ставки, що стимулюють бізнес, та повна легалізація.
Також існує думка про недостатню кількість українських користувачів, що прямо суперечить кількості власників криптовалют. Справжня проблема в нестачі якісних сервісів, які прості і зручні в роботі і здатні вирішити реальні проблеми людини.
***
Фактично, інтеграція Bitcoin у фінансову та правову системи країни перебуває на початковому етапі.
Україна робить певні успіхи у цьому напрямі та розуміє важливість, потенціал блокчейн-технології. І хоч відсутність нормативної бази уповільнює розвиток, сподіваюся, незабаром цю проблему буде вирішено, а нові проєкти та їх цікаві рішення вийдуть на український та світовий ринок.
Вадим Груша, сo-founder, CEO Trustee Plus
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас