Укрексімбанк продав приміщення заводу виробника автобусів у Бориспільському районі Київської області — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Укрексімбанк продав приміщення заводу виробника автобусів у Бориспільському районі Київської області

Особисті фінанси
22
17 квітня на публічному аукціоні, проведеному через електронну торгову систему OpenMarket, державний Укрексімбанк продав виробничу нерухомість площею 18,7 тис. кв. м разом з земельною ділянкою 7,5 га у Бориспільському районі Київської області за 108,4 млн грн. Даний об'єкт Банк забрав у проблемного боржника ПАТ «Бориспільського автозаводу» в процедурі банкрутства, скориставшись своїм правом забезпеченого кредитора на погашення заборгованості за рахунок непроданого на торгах майна.
«Банк використовує широкий спектр інструментів при роботі з проблемними боржниками, які уникають добровільного врегулювання заборгованості та усіляко перешкоджають законним діям кредитора при стягненні заборгованості, в тому числі шляхом набуття права власності на предмет забезпечення з метою запобігання реалізації майна за цінами нижче ринкових, — зазначив Директор департаменту реструктуризації та стягнення Укрексімбанку Анатолій Лола. — Даний об'єкт двічі був виставлений на торги через систему Прозорро. Продажі арбітражним керуючим в процедурі банкрутства, спершу за ринковою вартістю 104 млн грн, а потім з уцінкою — за 84 млн грн, але так і не був проданий. Ситуацію ускладнив той факт, що арбітражний керуючий, якого було призначено комітетом кредиторів, на який має вплив бенефіціар ПАТ „БАЗ“, встановив короткі терміни на ознайомлення з лотом, надав обмежену інформацію про майно та обмежував ознайомлення з активом потенційних покупців, посилаючись на своє фактичне місцеперебування за межами об'єкта».
Набувши право власності на об'єкт, Банк провів рекламну кампанію та виставив його на торги за ціною, що дорівнює ринковій вартості майна. Продаж майна відбувся з перших торгів, що вкотре доводить ефективність та правильність дій Банку направлених на захист своїх інтересів при стягненні проблемної заборгованості в складних протистояннях з боржниками.
Починаючи з 2021 року, Банк застосовує інструменти участі в торгах або набуття у власність нереалізованого майна, у випадках, коли боржники перешкоджають реалізації заставного майна та штучно знижують його вартість, з метою викупу пов’язаними з ними особами. Надалі Банк реалізовує дані об'єкти за ринковою ціною, що дозволяє уникнути уцінки заставного майна в ході торгів та отримати більше коштів в рахунок погашення проблемної заборгованості.
Довідка
Будівлі автозаводу розташовані за адресою: Київська обл., Бориспільський район, с. Проліски, вул. Броварська, буд. 4. Загальна площа комплексу споруд складає 18,7 тис. кв. м, включаючи головний виробничий корпус — 7,7 тис. кв. м, склад — 4 тис. кв. м, адміністративно-побутовий корпус — 3,2 тис. кв. м, виробничий корпус — 0,6 тис. кв. м, склад запасних частин та інші будівлі - 3,2 тис. кв. м, що розташовані на власній земельній ділянці площею 7,5 га. Об'єкт не використовується для виробництва автотранспорту, а здається в оренду торговим та виробничим підприємствам.
Банк став власником будівель автозаводу шляхом набуття права власності на зазначене майно в рахунок погашення заборгованості в розмірі 84 млн грн, скориставшись своїм правом забезпеченого кредитора, за фактом визнання повторних торгів, проведених в рамках процедури банкрутства «Бориспільського автозаводу», такими, що не відбулися. Процедура банкрутства була ініційована у 2021 році пов’язаною з заводом особою, яка, за даними Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, як і банкрут, входить до складу корпорації «Еталон» до складу якої входять:
  • ПрАТ «Бориспільський автозавод»
  • ТОВ «ЧАЗ»
  • ТОВ «БАЗТЕХСЕРВІС»
  • Науково-дослідний інститут автомобілебудування «Еталон»
  • ТОВ «Чернігівський ковальський завод»
  • ТОВ «ДСОК «Брегантина» та ін.
За матеріалами:
Укрексiмбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас