Українці почали знову переходити на валютні депозити: як змінюються настрої вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали знову переходити на валютні депозити: як змінюються настрої вкладників

Кредит&Депозит
1102
Українці почали знову переходити на валютні депозити: як змінюються настрої вкладників
Українці почали знову переходити на валютні депозити: як змінюються настрої вкладників
Грошей українців у депозитних портфелях банків у червні знову побільшало. Про це свідчать оперативні дані НБУ. Зростали як вклади населення, так і бізнесу. На яких умовах зараз можна розмістити гроші приватному клієнту у фінустанові з депозитним портфелем від 2 млрд грн, — у свіжому огляді «Мінфіну».
За минулий місяць депозитний портфель фізосіб збільшився на понад 25 млрд грн (до 1,143 трлн грн), корпоративного сектору — на понад 13 млрд (до 1,366 трлн грн). Левову частку грошей українці розмістили у гривні (+21,5 млрд грн), вклади у валюті зросли на понад 3,5 млрд грн в еквіваленті.
Ці зростання відбуваються при тому, що ставки для нових клієнтів для корпоративного сектору знизились на 0,1 в.п. м/м — до 6,9% річних, а для населення — на 0,3 в.п. — до 8% річних.
Паралельно, на тлі підвищення тарифів на електроенергію для населення, прискорюється споживча інфляція: до 2,2%, із 0,6% у травні. «Це також позначилося і на прискоренні річних темпів — до 4,8%, із 3,3% відповідно. Загалом за І півріччя 2024 року ціни зросли на 4,3%», — пише Богдан Данилишин, завідувач кафедрою у Київському національному економічному університеті.
До того ж гривня слабшає, та посилюються девальваційні очікування бізнесу. «Середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 41,61 грн/$ (в попередньому кварталі — 40,44 грн/$). Частка респондентів, які прогнозують, що обмінний курс гривні наступні 12 місяців коливатиметься в діапазоні 42,1 — 44,0 грн/$, зросла за квартал із 24,2% до 35,3%», — повідомляє Нацбанк.

Як змінюються настрої вкладників

Прискорення інфляції і девальвація гривні знижують привабливість вкладів у нацвалюті, надто на тлі зменшення депозитних ставок, що триває. В неофіційних бесідах фінансисти розповідають, що зараз побільшало клієнтів, які після закінчення терміну гривневого депозиту частину (або всі гроші) перевкладають вже у валютний.
Хоча дохідність там символічна, але таким чином гроші страхують, принаймні, від інфляції та знецінення гривні. Поки що такі дії не позначилися на загальній статистиці розподілення грошей між валютними і гривневими вкладами.
Наприклад, в Укрсиббанку це співвідношення становить приблизно 50% на 50%, повідомила начальниця центру управління продуктовими та сервісними рішеннями для клієнтських сегментів банку Ольга Пінчук.
«Станом на середину липня співвідношення вкладів фізосіб у ВКВ до гривні в Укргазбанку виглядає приблизно, як 37% до 63% відповідно», — повідомили нам в Укргазбанку і додали, що з травня різких змін у співвідношенні вкладів фізосіб у ВКВ та гривні не спостерігають.
У двох других державних банках картинка дещо інша. У Сенс Банку та Укрексимбанку, за твержденням їх представників, більшає вкладів у нацвалюті. Так, за останній місяць розміщення вкладів у гривні в Сенс Банку збільшилось на 2%, співвідношення вкладів у гривні до валюти складає 74% до 26%. В Укрексимбанку «останніми місяцями спостерігаються відтоки за вкладами в іноземній валюті та прирости за вкладами у гривні». На гривню, за даними банку, припадає 34% вкладів, 66% — на вклади у ВКВ.
Зростання в гривні відбувається й у МТБ Банку. За словами заступника голови правління банку Геннадія Тищенка, за останній місяць частка вкладів фізичних осіб у гривні «дещо зросла», а співвідношення депозитів у гривні та у ВКВ складає 40% до 60%.
«Можна говорити, що гривневі вклади домінують на ринку. Тренд до поступового зменшення вкладів у валюті спостерігається вже понад рік, адже ставки за ними також суттєво знизилися — майже вдвічі.
Можна говорити, що «валютні» вкладники використовують депозит, майже як «скриньку» чи «сейф» для безпечного зберігання статків. Адже прибуток за ними зараз не є значним і навряд чи найближчі декілька місяців він істотно зміниться. Так, середні ставки за доларовими вкладами не перевищують 1,5% річних, а середні ставки за вкладами в євро коливаються від 1,1% до 1,3% річних.
Оберіть найвигідніший депозит серед надійних банків України. Порівняння ставок та умов депозитів на Finance.ua:

Депозити в банках🏛️

За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас