Україна вимагає від рф $2,5 млрд відшкодування за знищену Каховську ГЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вимагає від рф $2,5 млрд відшкодування за знищену Каховську ГЕС

217
Україна вимагає від рф $2,5 млрд відшкодування за знищену Каховську ГЕС
Україна вимагає від рф $2,5 млрд відшкодування за знищену Каховську ГЕС
На початку липня країна-агресор заявила, що українська влада готує підрив дамб Київської та Канівської ГЕС. У минулому році схожі заяви лунали з рф і щодо Каховської ГЕС, а потім самі ж окупанти й здійснили цей теракт.
Генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота наголошує, що світова спільнота не відреагувала належним чином на підрив Каховської ГЕС. За його словами, це розв’язало руки росії в подальшому нанесенні ударів по об’єктах гідроенергетики.
Як наслідок — на сьогодні немає жодної станції, яку б не атакував ворог. На середину липня від початку повномасштабного вторгнення росія завдала по українських ГЕС понад 120 ракетних ударів, зазначив керівник в інтерв’ю, опублікованому на сайті «Укргідроенерго».
Звідси й зухвалі заяви агресора щодо Київської та Канівської ГЕС. В «Укргідроенерго» не відкидають такої можливості, однак наголошують: станції практично неможливо зруйнувати зовні.
«Лише якщо скинути на них кілька авіаційних бомб — для цього росіяни мали би залетіти на територію України на літаках. Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитись. Це вкрай малоймовірний сценарій», — розповів Ігор Сирота виданню Forbes.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: загрози та економічні наслідки

Нагадаємо, що підірвати дамбу Каховської ГЕС окупанти змогли зсередини, бо вона знаходиться на окупованій території. Тому вся станція і 12 водозливних затворів були практично зруйновані — такого ракетними ударами досягти неможливо, наголошує керівник компанії.
Київське та Канівське водосховища майже в 6 разів менші за Каховське. Тож навіть якщо б ворогу вдалося зруйнувати чи сильно пошкодити ті ГЕС, то наслідки не були б такими катастрофічними, як на Херсонщині.
Зазначимо, за розрахунками прямі збитки від знищення Каховської ГЕС сягають до 40 млрд грн. Йдеться про прямі економічні збитки, повʼязані з втратою поливних земель. Також є екологічні збитки.
«За оцінками наших енергетиків, відновити Каховську ГЕС не можна. Її треба будувати заново. Якраз це й оцінюється приблизно в 1,5 млрд доларів. Власне період наповнення Каховського водосховища від 3 до 5 років», — розповів виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.
За матеріалами:
Гривна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас